Úrokové sazby hypoték v Česku stouply v prosinci až k šesti procentům. (Ilustrační foto).

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v Česku stouply v prosinci na 5,98 procenta z listopadových 5,96 procenta. Průměrná hypotéční sazba tak patří k nejvyšším za posledních dvacet let. Banky a stavební spořitelny poskytly loni hypoteční úvěry za 197 miliard korun, což znamená meziroční propad o 64 procent.

Vyplynulo to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor, jež agreguje data všech bank a stavebních spořitelen poskytujících hypotéky v ČR.

Objemy poskytnutých hypoték v posledních měsících roku 2022 byly nejslabší od začátku roku 2014. Počty poskytnutých hypoték byly nejnižší za posledních 20 let.

„Vzhledem k tomu, že většina faktorů za slabou poptávkou přetrvává, nelze pro nejbližší období čekat výraznější obrat k lepšímu,“ zdůraznil hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

V prosinci 2022 podle Hypomonitoru banky poskytly hypoteční úvěry v objemu 7,8 miliardy Kč. Šlo o třetí meziměsíční nárůst v řadě, ale jen v jednotkách procent.

V meziročním srovnání setrvává propad, který se v prosinci zmírnil z listopadových 84 procent na 82 procent. Objem nově poskytnutých hypoték bez refinancování v prosinci dosáhl 6,62 miliardy Kč po listopadových 6,3 miliardy Kč.

Počet nově poskytnutých hypoték se zvýšil z 2180 na 2285, což představuje v kontextu minulých let stále velmi nízkou hodnotu.



Za celý rok 2022 poskytly banky a stavební spořitelny podle Hypomonitoru hypotéky v objemu 197 miliard Kč, z toho čistě nové úvěry bez refinancování činily 162 miliard Kč. Meziročně se jedná o propad o 64 procent u všech hypoték a o 57 procent v případě skutečně nově poskytnutého objemu.

Průměrná hypoteční sazba je na nejvyšších úrovních za posledních dvacet let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovala také na obdobně vysokých hodnotách. Takzvané realizované sazby na rozdíl od cen nabídkových reflektují skutečnou reálnou úrokovou sazbu u podepsaných hypotečních smluv, následují však nabídkové ceny s mírným zpožděním.

Nabídkové sazby se nejčastěji pohybují mezi šesti až sedmi procenty, jejich průměr však v posledních měsících vesměs stagnuje mírně nad šesti procenty.

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o 1500 Kč. Ve srovnání s dvouprocentní sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená šestiprocentní sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o 6000 Kč.

Průměrná hypotéka v prosinci zůstala mírně pod 2,9 milionu Kč, kde byla naposledy v závěru roku 2020. S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky musely některé domácnosti zamýšlenou výši hypotéky snížit. (sfr)