Maloobchodní tržby v Česku v listopadu spadly o 8,7 %. Klesají už sedm měsíců za sebou.

Maloobchodní tržby v Česku v listopadu klesly o 8,7 %. V meziročním srovnání se snižují už sedm měsíců za sebou. V listopadu loňského roku pokles zpomalil na 8,7 procenta z říjnových 9,9 procenta. Vyplynulo to z revidovaných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). 

„Pokles tržeb maloobchodu v meziročním srovnání pokračoval i v listopadu. Oproti předchozímu měsíci se však pokles zmírnil u prodeje pohonných hmot a nepotravinářského zboží, u prodeje potravin se pokles tržeb naopak prohloubil,“ informovala vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Tržby se zvýšily pouze v prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky.

V meziměsíčním srovnání se v listopadu loňského roku tržby snížily o 0,3 procenta.

Tržby za nepotravinářské zboží klesly v listopadu o 9,6 procenta, za potraviny o 9,2 procenta a za pohonné hmoty o 2,1 procenta. Tržby v drogeriích se proti předloňskému listopadu zvýšily o 2,8 procenta.

„Ostatní hlavní sortimentní typy specializovaných prodejen s nepotravinářským zbožím vykázaly pokles tržeb. Pokles vykázaly i prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím, kterým v předchozích 19 měsících tržby meziročně rostly,“ konstatovala ředitelka odboru statistiky obchodu ČSÚ Marie Boušková.

Lékárny v meziročním srovnání utržily o 5,8 procenta méně. V prodejnách s výrobky pro domácnost klesly tržby o 12 procent, v prodejnách elektroniky o 8,4 procenta a v obchodech s oděvy a obuví o 5,1 procenta.

„Tržby za potraviny klesly ve specializovaných prodejnách o 13,6 procenta a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o devět procent. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 2,9 procenta,“ podotkl ČSÚ.

Internetovým a zásilkovým obchodům se tržby snížily o 9,8 procenta.

Údaj o tržbách nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel. Tržby za tyto činnosti se v listopadu meziročně snížily o 1,7 procenta, proti říjnu vzrostly o 0,8 procenta. V dílčích číslech útraty za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů se proti předloňskému listopadu snížily nepatrně o 0,1 procenta a za opravy klesly o 7,3 procenta. (sfr)