Průměrný plat učitelů v ČR má od roku 2024 dosáhnout 57 tisíc Kč, schválila Sněmovna. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Průměrný plat učitelů v ČR má od roku 2024 dosáhnout 57 tisíc korun. Schválila to Poslanecká sněmovna, když v prvním čtení podpořila novelu školského zákona. Průměrný plat učitele má od roku 2024 činit nejméně 1,4násobek průměrné hrubé měsíční mzdy v ČR za předminulý rok.

Průměrná hrubá mzda v ČR dosáhla ve třetím čtvrtletí letošního roku 39 900 korun.

Konkrétní výši učitelských platových tarifů by však stejně jako dosud určovala vláda nařízením.

Podle ČSÚ činil v loňském roce průměrný hrubý měsíční plat učitelů 46.843 Kč, což odpovídalo 115 procentům průměrné hrubé mzdy v ČR.

Letos by podle propočtů ministerstva školství měl tento poměr činit 113 procent a v roce 2023 asi 110 procent průměru.

Celostátní průměrná mzda dosáhla loni podle ČSÚ výše 37.839 korun. V roce 2024 by měl průměrný plat pedagogů při schválení novely dosáhnout podle odhadů školských odborů 57.151 korun, tedy 125 procent celorepublikového průměru.

V roce 2025 by byla průměrná odměna pedagoga 60.845 Kč, což by mělo být 127 procent k odhadované průměrné mzdě.

Uzákonění výše učitelských platů má Fialova vláda ve svém programovém prohlášení, podle kterého mají příjmy vyučujících činit 130 procentech průměrné mzdy.

Novela také zavádí možnost, aby absolventi oborů magisterského studia bez učitelské kvalifikace mohli by od září příštího roku dočasně učit na druhém stupni základních škol a na středních školách i bez pedagogického vzdělání předměty odpovídající jejich oboru.

Nejvýše však ale po dobu tří let. Pokud by chtěli zůstat kvalifikovanými pedagogy, museli by si učitelské vzdělání doplnit.

Všeobecné předměty na druhém stupni základních škol a na středních školách by podle novely zákona mohli učit jako kvalifikovaní buď absolventi magisterského studia pedagogiky, nebo oboru odpovídajícího vyučovanému předmětu. (sfr)