Slovensko koupí od Švédska pásová bojová obrněná vozidla za 41 miliard korun. (Ilustrační foto: MO ČR)

Slovensko koupí od Švédska pásová bojová obrněná vozidla za 41 miliard korun. Slovensko a Švédsko podepsaly mezivládní dohodu o nákupu 152 pásových obrněných vozů CV90 MkIV s 35 mm kanónem. První kusy této vojenské techniky pro OS SR budou dodány v roce 2025, přičemž postupně nahradí až půlstoletou dosluhující techniku ​​pozemních sil.

Informovalo o tom slovenské ministerstvo obrany.

Jelikož součástí podmínek SR v rámci obstarávání bylo i reálné zapojení slovenského obranného průmyslu, ve Švédsku dnes došlo také k podpisům dalších příslušejících kontraktů s účastí výrobce, tedy společnosti BAE Systems a státní společnosti ZTS – SPECIÁL, která bude primárním průmyslovým partnerem projektu.

„Švédská vozidla CV-90 splňují požadavky Ozbrojených sil SR. Dnešním dnem jsme tedy posunuli nejen spolupráci mezi ozbrojenými silami, ale také mezi našimi zeměmi na vyšší úroveň. Těší mě, že modernizace naší armády postupuje za poslední dva roky tempem, jaké tu nebylo desítky let,“ uvedl po podpisovém ceremoniálu státní tajemník resortu obrany Marian Majer.

Při této příležitosti ministr obrany Jaroslav Naď připomněl, že jde o dlouhodobý závazek země, který navíc prospěje slovenské ekonomice.

„Jde o důležitý krok k modernizaci našich ozbrojených sil a zvyšování obranyschopnosti Slovenské republiky. Zároveň jde konečně o reálný posun k vybudování těžké mechanizované brigády, který SR vyplývá ve smyslu mezinárodních závazků vůči kolektivní obraně NATO. V neposlední řadě jsme zabezpečili významný a dlouhodobý profit pro desítky společností slovenského obranného průmyslu. Přesně tak, jak jsme to slíbili,“řekl.

Důležitým aspektem je, že pokud by se stejná vozidla rozhodla pořídit i Česká republika, může to mít pozitivní vliv na konečnou cenu. 

„Součástí kontraktu je i klauzule odkazující na možnou změnu finální částky ve smyslu množstevní slevy,“ uvedl Naď v návaznosti na dohodu o spolupráci při pořízení a provozování pásových bojových obrněných vozidel, kterou podepsali s českou ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) v srpnu letošního roku.

Pořízení 152 kusů pásových obrněných vozů CV90 MkIV s 35 mm kanónem prostřednictvím mezivládního kontraktu se Švédským královstvím schválila koncem června letošního roku vláda SR na návrh Ministerstva obrany SR. 

Celkové předpokládané náklady na pořízení pásové techniky, včetně odhadovaných nákladů na infrastrukturu, jsou ve výši kolem 1,688 miliardy eur (41 miliard korun). (pel)