Evropská unie odblokovala dotace na projekty Babišova Agrofertu. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Evropská komise odblokovala dotace na projekty Babišova Agrofertu. Česko tak už může požádat Evropskou unii o proplacení dotačních prostředků pro holding Agrofert, jež byly až dosud zablokovány kvůli auditu střetu zájmů expremiéra Andreje Babiše. Výjimkou jsou dvě dotace zemědělskému podniku Cerea a jedna dotace plastikářské firmě Fatra.

Podle webu iROZHLAS.cz to uvedla Evropská komise (EK) v dopise českým úřadům.

Proplácení dotací pro Agrofert a jeho dceřiné firmy bylo zastaveno poté, co byl na začátku roku 2019 zahájen audit EU ke střetu zájmů expremiéra Babiše, jenž svůj holding Agrofert vložil do svěřenských fondů.

Ministerstvo financí pak muselo s každou žádostí o výplatu peněz přikládat zvláštní dokument v němž ujišťovalo, že žádost neobsahuje výdaje pro koncern. Tato povinnost nyní ministerstvu odpadne, uvedl iROZHLAS.

O přerušení výplat pro holding Agrofert a jeho dceřiné firmy jednal v září výbor EK. Takzvaná Interruption Committee jednala také o okruhu výdajů, o které si budou moci české úřady zažádat. Výsledkem setkání je dopis, který nyní obdrželo české ministerstvo financí

„Evropská komise v dopise informuje, že byly splněny podmínky pro zrušení upozornění na možné částečné přerušení platební lhůty. U budoucích průběžných žádostí o platbu komise již nebude vyžadovat obecné ujištění týkající se výdajů na operace poskytnuté skupině Agrofert a výdajů na operace příjemců držených ve svěřenských fondech,“ oznámila Gabriela Krušinová z tiskového odboru ministerstva financí.

Ministerstva financí a průmyslu a obchodu budou nyní jednat o tom, jaké žádosti o proplacení dotací pro Agrofert do Bruselu pošlou.

„Na individuální bázi pak bude rozhodnuto, u kterých projektů a v jaké výši dojde ke vložení výdajů do žádosti o platbu do Evropské komise,“ informovala Krušinová. V květnu loňského roku to bylo 18 projektů za více než 232 milionů korun, přičemž částka se mohla od té doby zvýšit.

Česko nadále nebude moci žádat EK o proplacení několika dotací, které stát vyplatil dvěma firmám z holdingu Agrofert. Jde o dva projekty zemědělského podniku Cerea a jednu dotaci plastikářské firmě Fatra.

Holding Agrofert sdružuje téměř 200 firem. Působí v chemickém průmyslu, zemědělství a potravinářství. Vedle toho vlastní také lesnické společnosti, podniká i v segmentu pozemních technologií a technice, logistice, dopravě či v médiích. (sfr)