Český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV prodal 8 nových letounů. (Ilustrační foto: Primoco UAV SE)

Český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV SE oznámil uzavření nové smlouvy na dodávku celkem 8 bezpilotních strojů One 150. Hodnota transakce představuje 6,8 milionu eur.

„Kontrakt na osm letounů za celkem 6,8 milionu eur plus opce na dalších šestnáct letounů jsme uzavřeli s mimoevropským zákazníkem. Součástí dodávky jsou bezpilotní letouny, senzory, řídicí stanice a výcvik,“ řekl generální ředitel Ladislav Semetkovský.

Samotná realizace proběhne v prvním pololetí 2023 a podléhá schválení Licenční správy Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Oznámení o prodeji 8 bezpilotních strojů přichází poté, co společnost Primoco UAV SE v říjnu 2022 podepsala smlouvu na dodávku dvou letounů One 150 v hodnotě 1,7 milionu eur zákazníkovi z Evropy.

Český výrobce letos zaznamenává zvýšený zájem o bezpilotní letadla zejména z vojenské oblasti.

V prvním pololetí 2022 firma dodala celkem 7 bezpilotních letadel a dosáhla rekordních tržeb 102,8 milionu korun.

Česká společnost Primoco UAV SE vyvíjí a vyrábí civilní a vojenské bezpilotní letouny One 150, schopné létat zcela nezávisle podle naprogramovaných letových plánů.

Klíčovými vlastnostmi letadla jsou jeho velikost, maximální vzletová hmotnost 150 kg, výdrž 15 hodin, dolet 1 800 km, cestovní rychlostí 120 km/h, užitečné zatížení 30 kg a plně automatický vzlet a přistání.

Společnost se zaměřuje na civilní a vojenské letecké aplikace, zejména v oblasti energetiky, pohraniční a pobřežní bezpečnosti, monitorování požáru a pátracích a záchranných operací.

Letadla společnosti jsou v provozu na čtyřech kontinentech. Primoco UAV je veřejně obchodovatelná společnost na pražské burze cenných papírů na trhu PX START. (pel)