Povinné používání datové schránky bude už od ledna. Nařízení dopadne na 2 miliony živnostníků. (Ilustrační foto: MV ČR)

Povinné používání datové schránky bude už od ledna. Nařízení tak dopadne na zhruba 2 miliony živnostníků. Stát začne datové schránky živnostníkům, kteří je ještě nemají, zřizovat automaticky od ledna příštího roku. Stejně jako dalším asi 200 tisícům právnických osob, třeba společenství vlastníků bytových jednotek, spolkům či nadacím.

Vláda zároveň rozhodla o zrušení automatického zřízení datové schránky pro občany poté, co se k některé digitální službě státu přihlásí bankovní identitou nebo eObčankou.

„Datové schránky jsou bezpečný a moderní způsob komunikace státem. Nechceme k jejich užívání ale nikoho nutit. Proto povinnost používat datové schránky od začátku příštího roku pro fyzické osoby rušíme,“ napsal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už dříve na Twitteru

Datová schránka slouží pro komunikaci občanů i podnikatelské sféry s veřejnou správou. Umožňuje elektronickou cestou nahradit klasickou listinnou korespondenci či chození na úřad.

Jak upozornily Lidovky.cz, zřízení schránky bude automatické. Člověk se o jejím vzniku dozví z dopisu, ve kterém budou jeho přihlašovací údaje.

Občanům vzniknou podle současné platné legislativy poté, co použijí třeba eObčanku či bankovní identitu, kterou se přihlašují ke svému internetovému bankovnictví, a požádají si například prostřednictvím Portálu občana o nový řidičský průkaz. (pel)