Ministři energetiky členských zemí Evropské unie (EU) navrhli využít zisky energetických firem. (Foto: Twitter J. Síkela)

Ministři energetiky členských zemí Evropské unie (EU) navrhli využít zisky energetických firem na pomoc spotřebitelům s vysokými cenami energií. Na zastropování ceny ruského plynu se státy EU neshodly.

Ministři se na podnět českého předsednictví sešli v době, kdy kvůli vysokým cenám elektřiny ovlivňovaným i nestabilitou dodávek ruského plynu hrozí protivládní protesty v řadě evropských zemí.

„Uděláme vše, co bude třeba, abychom naše domácnosti a náš průmysl ochránili před vysokými cenami energií. A na tom jsme se všichni shodli. Nemáme týdny, máme dny. Spolu s Evropskou komisí přijdeme s okamžitým, konkrétním řešením. A schválíme ho do konce září,“ oznámil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Na tiskové konferenci zmínil čtyři hlavní oblasti, u kterých členské státy očekávají, že Evropská komise (EK) přinese konkrétní řešení.

První je využití neočekávaných zisků výrobců energie z levnějších zdrojů na pomoc spotřebitelům, což by EK měla připravit v příštím týdnu.

Zároveň má Komise přijít s nouzovými dočasnými opatřeními včetně cenového stropu plynu. Schválení cenového stropu na ruský plyn ale odmítli. Zatímco některé země západní a jižní Evropy či pobaltské státy jej podporují, Česko a další země regionu jsou proti.

EK by podle ministrů měla také představit opatření pro koordinovanou redukci spotřeby elektřiny v celé EU.

Zástupci členských zemí se také shodli na podpoře likvidity energetických firem. (pel)