Průmyslová produkce v červenci 2022 meziročně reálně vzrostla o 0,8 procenta. (Ilustrační foto)

Průmysl v ČR v červenci 2022 stagnoval. Průmyslová produkce v červenci meziročně reálně vzrostla o 0,8 procenta. Meziměsíčně byla nižší o 0,3 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 2,2 procenta.

Ukázala to data Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Červencové výsledky průmyslu potvrdily zpomalení z předchozích měsíců, tentokrát podpořené čerpáním celozávodních dovolených,“ uvedla Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Průmyslová produkce v červenci 2022 byla reálně meziměsíčně nižší o 0,3 procenta. Meziročně vzrostla o 0,8 procenta.

„Situace ve výrobě motorových vozidel se oproti minulému roku zlepšila. Podobně jako v červnu však řada odvětví, která dříve pomáhala udržet celkovou průmyslovou produkci v růstu, nyní zaznamenala pokles,“ dodala Iveta Danišová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Příkladem jsou kovodělný průmysl a výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství. V těžebním průmyslu se projevila zvýšená poptávka po uhlí v návaznosti na rostoucí ceny elektřiny a plynu.

Zvýšená produkce ve výrobě elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu byla zčásti ovlivněna kratšími pravidelnými odstávkami v některých elektrárnách.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v červenci 2022 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 2,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně snížily o 2,1 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 12 procent.

Meziměsíčně se hodnota nově nasmlouvaných zakázek snížila o desetinu. Tento výsledek opět výrazně ovlivnilo jedno odvětví, výroba motorových vozidel. V červenci minulého roku a zejména letos v červnu byla hodnota nově uzavřených zakázek v tomto odvětví vysoká.

Meziroční pokles zaznamenala ještě výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení, kde opět sehrála svou roli vysoká loňská srovnávací základna. Růst hodnoty nových zakázek u ostatních sledovaných odvětví byl ovlivněn především nárůstem cen.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v červenci 2022 meziročně snížil o 0,1 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v červenci 2022 meziročně vzrostla o 6,1 procenta.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v červnu 2022 v EU27 meziročně vzrostla o 3,2 procenta. Největší meziroční růst zaznamenalo Irsko (o 25,4 procenta) a Dánsko (o 25 procent).

Český průmysl vzrostl o 2,7 procenta. Výkon německého průmyslu zůstal na stejné úrovni jako v červnu 2021. Nejvíce klesl belgický průmysl (o 11,6 procenta) a slovenský průmysl (o 5,7 procenta). (pel)