Ministerstvo zdravotnictví v roce 2021 na exekucích zaplatilo z důvodu své nečinnosti minimálně 3,6 milionu korun, odhalil NKÚ. (Ilustrační foto)

Ministerstvo zdravotnictví v roce 2021 na exekucích zaplatilo z důvodu své nečinnosti minimálně 3,6 milionu korun. Upozornil na to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který prověřil údaje závěrečného účtu, vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky za loňský rok. 

Kontroloři se zaměřili také na údaje, které ministerstvo předkládalo pro hodnocení plnění státního rozpočtu.

Závěrečný účet resortu neobsahoval významné nesprávnosti. Kontrola probíhala i v otevřeném účetním období 2021. Ministerstvo proto průběžně opravovalo nedostatky, které kontroloři zjistili.

Hodnota opravných účetních zápisů činila 11 miliard korun (z toho 9,6 miliardy byla oprava podmíněných závazků z transferů).

Hodnota oprav v rozpočtové klasifikaci, zejména oprava nesprávně zatříděných výdajů na transfery poskytované obecním a krajským nemocnicím, dosáhla 4 miliard korun.

„Po provedení těchto oprav sestavilo ministerstvo účetní závěrku, která dle názoru NKÚ podává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví, a předložilo údaje pro hodnocení plnění státního rozpočtu za rok 2021, které jsou dle názoru NKÚ spolehlivé. Opatření přijatá k nápravě nedostatků z předchozí kontroly realizovalo MZd v plném rozsahu,“ uvedli kontroloři.

Úřad dále zjistil, že resort uhradil na exekucích minimálně 3,6 milionu korun, protože nesplnil soudem uložené povinnosti ve vztahu k zákonu č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

„Ačkoliv je MZd povinným subjektem, který má povinnost poskytovat informace vztahující se k působnosti ministerstva, v několika případech tak opakovaně a dlouhodobě nečinilo. Tím vyvolalo čtyři exekuční řízení. MZd tak některé stanovené úkoly neplnilo nejhospodárnějším způsobem, což je jeho povinnost,“ uzavřeli kontroloři. (pel)