Cena plynu v pondělí ráno vyskočila o téměř 30 procent. Důvodem je neobnovení dodávek plynovodem Nord Stream 1 z Ruska. (Ilustrační foto)

Cena plynu v pondělí ráno vyskočila o téměř 30 procent. Ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Rotterdamu se 1 megawatthodina (MWh) s dodáním v říjnu prodávala za 279 eur (6 860 korun). Důvodem je neobnovení dodávek plynovodem Nord Stream 1 z Ruska.

Podle ruské plynárenské společnosti Gazprom údržba jediné provozuschopné turbíny plynovodu Nord Stream 1 odhalila závady, proto do vyřešení zůstane plynovod uzavřen.

Původně se přitom očekávalo, že dodávky budou obnoveny ráno v sobotu 3. září. I díky tomu začala v minulém týdnu cena plynu jít dolů.

Před rokem se velkoobchodní cena plynu v Evropě nacházela těsně pod 30 eury a před dvěma lety se pohybovala kolem 15 eur za megawatthodinu.

Stoupat začala loni na podzim – podle některých analytiků to byla reakce na prosazování tzv. zelené dohody (Green Deal) ze strany Evropské unie.

Ještě výraznější cenový nárůst pak nastal v únoru po zahájení invaze ruských vojsk na Ukrajinu.

Od chvíle, kdy Putin 24. února zahájil útok na Ukrajinu a Západ odpověděl sankcemi proti Moskvě, začalo Rusko snižovat své dodávky plynu do zemí EU.

Putin obvinil Západ a sankce uvalené na Rusko z problémů s dodávkami, nicméně EU toto tvrzení odmítla.

Rusko dodávky v červnu snížilo nejprve na 40 procent kapacity, o měsíc později dokonce na 20 procent. Jako důvod uvádělo technické problémy, podle evropských zástupců se ale jednalo o politické rozhodnutí.

Nord Stream 1 začíná severně od Petrohradu v Rusku a končí na stanici poblíž Greifswaldu na severním německém pobřeží Baltského moře. Je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do Evropy. (pel)