Vláda chce lidem v Česku ještě více zvýšit příspěvek na bydlení. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Vláda chce lidem v Česku ještě více zvýšit příspěvek na bydlení. Naznačil to předseda vlády Petr Fiala. Příspěvek by se mohl zvýšit už od října, a to formou zvýšení tzv. normativů, které slouží pro výpočet výše příspěvku na bydlení.

Vláda chce zvážit úpravu normativních nákladů na bydlení. Požádá příslušné úřady o údaje pro případné navýšení částek.

Oznámil to premiér Petr Fiala (ODS). Zvýšení normativů by vedlo ke zvýšení dávek na bydlení.

Fiala již ve středu uvedl, že stát lidem dorovná výdaje na bydlení, které by přesahovali 30 respektive 35 procent (v Praze) jejich příjmu.

„Budeme zvažovat další úpravu normativů, abychom je dotvořili tak, aby příspěvek na bydlení pomohl co největšímu počtu lidí,” prohlásil ve čtvrtek Fiala.

Vláda se obrátí také na Energetický regulační úřad a statistiky s žádostí o aktuální údaje.

„Abychom viděli reálné ceny bydlení a byli schopni normativy upravit tak, aby odpovídaly potřebám lidí. Vláda bude chtít podněty pro úpravu žádat v průběhu příštího týdne,” doplnil Fiala.

Průměrná dávka na bydlení nyní přesahuje 4 tisíce korun. Fiala také opětovně vyzval obyvatele k většímu využívání příspěvku.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí by normativy mohly zvýšit už od října. Resort práce zvažuje také cílenější nastavení podpory, aby víc odpovídala situaci v jednotlivých místech republiky.

Normativní náklady na bydlení pro výpočet dávky stanovuje kabinet na každý rok podle růstu cen. Dávku mohou získat lidé, jimž na přiměřené bydlení nestačí 30 procent (v Praze 35 %) příjmu.

Poskytovaná podpora pak odpovídá rozdílu mezi stanoveným normativem a právě 30 či 35 procenty příjmu domácnosti. Fialova vláda do zákona prosadila, že kvůli zdražování může normativy letos navýšit i přes rok.

Normativy pro nájmy se podle velikosti bydliště a počtu osob v bytě nyní pohybují od 6746 do 22 495 korun. Například pro tříčlennou domácnost v okresním městě činí 12 599 korun a pro samotného člověka v Praze 10 121 korun.

Ve vlastním, družstevním a služebním bytě jsou normativní náklady od 6232 do 14 368 korun podle počtu osob.

Ministerstvo zvažujeme úpravu, která by více zohlednila při stanovení příspěvku lokalitu a pomoc mohla být lépe zacílena.

Při stanovení podpory by měly být brány v úvahu ceny v jednotlivých místech, když například výdaje v městech v okolí Prahy jsou výrazně vyšší než ve srovnatelně velkých místech na Ústecku či Jesenicku. (sfr)