V červenci nejvíce zdražili zemědělci. Jejich ceny stouply o téměř 40 procent. (Ilustrační foto - redakční koláž).

V červenci nejvíce zdražili zemědělci. Jejich ceny stouply o téměř 40 procent. Meziroční růst cen výrobců, v průmyslu a zemědělství pokračoval i v červenci, meziměsíčně však zpomalil. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Nejprudčeji v červenci ceny meziročně stouply v zemědělství, a to o 39,8 procenta.

Ceny průmyslových výrobců se meziročně zvýšily o 26,8 procenta. Ceny stavebních prací vzrostly o 13 procent a ceny tržních služeb pro podniky o 6,3 procenta.

Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Meziměsíčně stouply ceny ve stavebnictví o rovné jedno procento a v průmyslu se zvýšily o 0,3 procenta.

V zemědělství však ceny oproti předchozímu měsíci klesly o 3,6 procenta. Proti předchozímu měsíci se mírně snížily i ceny ve službách a to o 0,8 procenta.

Meziročně se ceny všech výrobců zvyšují téměř nepřetržitě od začátku loňského roku. V letošním roce růst v jednotlivých měsících zrychlil až na desítky procent.

V zemědělství stouply oproti loňsku nejvíce ceny v rostlinné výrobě, a to o 51 procent. Ceny obilovin se zvýšily o 63 procent, ceny olejnin o 50 procent, ceny brambor o 49,1 procenta, ceny čerstvé zeleniny o 21,2 procenta a ceny ovoce o 9,4 procenta.

V živočišné výrobě dosáhl růst cen 25,8 procenta. Drůběž zdražila o 29 procent, vejce o 28,6 procenta, skot o 27,8 procenta, mléko o 27,2 procenta a jatečná prasata o 17,8 procenta.

V průmyslu meziročně zdražily zejména energie, jejichž cena vzrostla o 54,5 procenta. Ceny průmyslových výrobců bez započtení energií stouply o 18 procent.

Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu se zvýšily o 49,8 procenta a ceny chemických látek a výrobků o 47,1 procenta.

Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví v červenci meziročně vzrostly o 21,7 procenta. Ve službách se oproti loňsku ceny za reklamní služby a průzkum trhu zvýšily o 22,5 procenta, služby v oblasti zaměstnání vzrostly o 17,1 procenta.

V těžbě a dobývání se zdražilo o 30,4 procenta a u obecných kovů a kovodělných výrobků o 23,8 %. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se zvýšily o 22,2 procenta. (sfr)