Německo za nedostatek plynu potrestá domácnosti speciálním poplatkem ve výši až 12 tisíc Kč ročně. (Ilustrační foto - Uniper).

Německo kvůli chybějícímu plynu zavede „hořký lék“. Scholzova vláda za nedostatek plynu fakticky „potrestá“ domácnosti, na něž uvalí speciální poplatek, jež může dosáhnout až 480 eur (11 780 Kč) ročně. Lidem se tak plyn ještě více prodraží. Speciální poplatek za obstarání plynu má uchránit dodavatele před insolvencí.

Výše poplatku je zhruba 2,4 centu (59 haléřů) za kilowatthodinu (KWh). Domácnosti ho musí hradit od října a v platnosti bude až do dubna 2024.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck zavedení poplatku hájí tím, že by alternativou byl kolaps německého energetického trhu a s ním i velké části evropského energetického trhu.

A podotkl, že „někdy se musí užívat hořké léky“, aby se dosáhlo cílené úlevy, tedy opuštění dodávek plynu z Ruska.

Poplatek má dodavatelům fakticky kompenzovat nákupy dražšího plynu z jiných zdrojů než z Ruska. Státní rozpočet na tento výdaj nemá prostředky. Hradit jej proto budou muset domácnosti, respektive odběratelé plynu.

Německá vláda zavedla poplatek ve snaze pomoci nejen největšímu dovozci ruského zemního plynu v zemi Uniperu, ale také dalším dovozcům, kteří se vyrovnávají s prudce rostoucími cenami této komodity a hrozí jim krach.

Německé ministerstvo financí uvedlo, že výše speciálního poplatku za odběr plynu může být upravena každé tři měsíce.

Pokud by Rusko plně obnovilo dodávky plynu, které jsou nyní v souvislosti s válkou na Ukrajině a vzájemným sporům s Moskvou utlumené, může být poplatek snížen na nulu.

Není přitom jasné, zda se na nový plynový poplatek bude vztahovat daň z přidané hodnoty (DPH). Spolková vláda už požádala Evropskou unii, aby se poplatku daň netýkala. (sfr)