Pojišťovny vybraly v 1. pololetí 2022 na pojistném 80,1 miliardy korun. (Ilustrační foto)

Pojišťovny vybraly v 1. pololetí 2022 na pojistném o 6 miliard korun více oproti stejnému období loni. Celkové předepsané smluvní pojistné dosáhlo 80,1 miliardy korun. Meziročně se navýšilo o 7,8 procenta. 

Informovala o tom Česká asociace pojišťoven.

„Ve srovnání s prvním čtvrtletím se jedná o mírné zpomalení tempa růstu, ale i tak je nadále překonáno 4,4% navýšení dosažené ke konci roku 2021. Za pozitivní vývoj aktuálně vděčíme především neživotnímu pojištění, nicméně i životní pojištění posiluje. Za pozornost stojí výjimečný růst v podnikatelském pojištění, ale stále nelze pominout ani nižší srovnávací základnu roku 2021, který byl ovlivněn probíhající pandemií covid-19,“ uvedla asociace.

Předepsané pojistné v životním pojištění meziročně stouplo o 3,1 procenta. Vybralo se o 746 milionů korun více, celkem téměř 25 miliard korun.

V dominantní skupině produktů s běžně placeným pojistným, které reprezentují 95 procent všech smluv životního pojištění, se dynamika růstu zvýšila z loňských 2,5 procent na 4 procenta.

Objem jednorázově placeného pojistného meziročně klesá, aktuálně o téměř 31 procent.

„Nadále se snižuje celkový počet smluv životního pojištění. Ve srovnání s 1. pololetím roku 2021 jich je celkově o 1,7 procenta méně, což odpovídá poklesu o necelých 85 tisíc. Aktivních tak aktuálně zůstává 4,89 milionů smluv,“ doplnil Jaroslav Urban, pojistný analytik České asociace pojišťoven.

Předepsaného pojistného v neživotním pojištění dále roste. Celkem se meziročně navýšilo o více než 5 miliard korun a přesáhlo hodnotu 55,1 miliardy korun.

To je o 10,1 procenta více než vloni, a tak téměř dvojnásobně překonává 5,3% růst dosažený v předminulém pololetí. V hlavních skupinách neživotního pojištění se ale vývoj odlišuje.

Dominantní je i nadále pojištění vozidel, které má aktuálně na neživotním pojištění více než 52% podíl.

V pojištění odpovědnosti z provozu vozidla dosáhlo předepsané pojistné téměř 15 miliard korun, o 3,5 procenta více než ve stejném období minulého roku. Dynamika se ale snížila z loňských 5,7 procenta o 2,2 p. b.

V havarijním pojištění vozidel naopak pokračuje růst a navyšování dokonce postupně zrychluje. Předepsané pojistné rostlo o 8,9 procenta na 13,9 miliardy korun.

V podnikatelském pojištění rostlo předepsané pojistné o výrazných 14,6 procenta na 13,3 miliardy korun.

Příčinou tohoto vývoje je mimořádná akvizice nového pojištění s dopadem na souhrnný výsledek neživotního pojištění i celého pojistného trhu. To dokresluje i počet uzavřených smluv, který se tak výrazně nemění a navýšil se jen o 2,2 procenta.

Retailovému majetkovému a odpovědnostnímu pojištění se nadále daří a tento trend má navíc stoupající tendenci. Předepsané pojistné se meziročně navýšilo o 758 milionů korun na 7,7 miliardy korun.

Škodám na majetku, které jsou způsobeny přírodními živly i činností člověka, dominují požáry s průměrnou škodou přes 500 tisíc korun.

Těch nebývá na počet nejvíce, v prvním pololetí jich nastalo přibližně 2 700, ale celkové náhrady překonaly 1,4 miliardy korun.

„Tyto ukazatele prozatím nijak neovlivňují aktuální ničivé požáry v národním parku Českosaské Švýcarsko a dá se tedy očekávat, že do příštích výsledků ještě značně narostou nad rámec standardního čtvrtletního vývoje,“ vysvětlil Jaroslav Urban. (pel)