Stát lidem pomůže s účty za elektřinu i plyn. V letošním roce přispěje 2 500 na odběratele. (Ilustrační foto)

Stát lidem pomůže s účty za elektřinu i plyn. V letošním roce přispěje 2 500 na odběratele. Na takzvaný úsporný tarif půjde letos čtvrtina z celkově schválené podpory 66 miliard korun, a to na elektřinu i plyn. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) tak popřel informace, že vláda letos pošle lidem jen asi 10 miliard korun a pravděpodobně jen na zvýšené náklady za elektřinu.

„Jediné, co jsme udělali, protože se jedná o výplatu částek za celou topnou sezonu, tak my jsme to rozdělili do příslušných rozpočtů. My jsme alokovali 25 procent z těch 66 miliard na tento rok a zbytek na příští rok,“ řekl ministr na TV Nova.

Zmínil dále, že podpora pro domácnosti je podle něj naplánovaná od letošního října do konce příštího roku.

O tom, že úsporný tarif nakonec navzdory vládním slibům pokryje jen elektřinu, informovaly s odkazem na informované zdroje Hospodářské noviny.

Podle zástupců ministerstva průmyslu mělo jít lidem v tomto roce plošně asi jen 10 miliard korun pouze na elektřinu, ale nikoli na plyn. To by podle HN vycházelo asi jen na dva až dva a půl tisíce korun na jednoho.

Síkela však informace popřel. Vláda se podle něj chystá kompenzovat jak elektřinu, tak plyn. O tom, jak bude pomoc konkrétně vypadat, rozhodne vláda.

Příspěvek na plyn se ale podle něj bude vyplácet přes tarif na elektřinu, protože k té je připojená každá domácnost.

Zdůraznil, že platí ohlášená podpora až 16 tisíc korun na domácnost dohromady za letošek i příští rok.

Zákon o tzv. úsporném tarifu už podepsal i podepsal prezident Miloš Zeman.

Půjde o dotaci ze státního rozpočtu ve prospěch dodavatelů energií, kterou bude stát vyplácet automaticky a nebude o ni nutné žádat.

Tarif se nebude vztahovat na chaty a chalupy, dobíjení elektromobilů, vytápění z tepláren ani firem. Pokud některá domácnost využívá více zdrojů, tak získá příspěvek dvakrát.

Naproti tomu o příspěvek na teplo budou muset žádat například společenství vlastníků nebo družstva. Bude se to týkat tepla z centrálního zásobování nebo z domovních kotelen. (pel)