USA úspěšně otestovaly dva různé druhy hypersonických raket: ARRW a Operational Fires. (Ilustrační foto: raketa ARRW)

USA úspěšně otestovaly dva různé druhy hypersonických raket, ARRW a Operational Fires. Informoval o tom americké ministerstvo obrany (Pentagon). Pro raketu ARRW, která se vypouští ze vzduchu, se jednalo o druhý úspěšný pokus. V případě rakety Operational Fires to byla první úspěšná zkouška.

Spojené státy se obávají, že ve vývoji nových hypersonických zbraní, které mohou dosáhnout až pětinásobné rychlosti zvuku, zaostávají za Čínou a Ruskem.

Test rakety ARRW uskutečnilo americké letectvo u kalifornského pobřeží.

„Druhý úspěšný test prokázal schopnost rakety ARRW dosáhnout a udržet hypersonickou rychlost, umožnil sběr klíčových dat pro další testy ve vzduchu a potvrdil bezpečné oddělení od letadla,“ informovala společnost Lockheed Martin, která novou zbraň vyvíjí.

Americká vládní zbrojní agentura DARPA úspěšně vyzkoušela na konci května novou raketu Operational Fires. Raketa sice během testu nedosáhla hypersonické rychlosti. To však nebyl cíl zkoušky, vysvětlil Pentagon.

Test měl především prověřit fungování pozemního odpalovacího zařízení.


Operational Fires.


Hypersonické rakety se vyznačují vysokou rychlostí a velkou manévrovací schopností, což jim má umožnit překonat i nejsofistikovanější systémy protivzdušné obrany

Americké ministerstvo obrany začalo věnovat větší pozornost a finance rozvoji hypersonických raket poté, co američtí zákonodárci vyjádřili obavy, že USA zaostávají ve vývoji těchto zbraní za Ruskem a Čínou.

Rusko již dříve oznámilo, že její armáda v bojích na Ukrajině použila hypersonické střely Kinžal. Zasáhly podle ní velký podzemní sklad ukrajinských raket a munice v Ivano-Frankivské oblasti na jihozápadě země. (sfr)