Globální Rada pro finanční stabilitu (FSB) na podzim navrhne celosvětová pravidla pro regulaci kryptoměn. (Ilustrační foto)

Globální Rada pro finanční stabilitu (FSB) na podzim navrhne celosvětová pravidla pro regulaci kryptoměn. Reaguje tím na prudké výkyvy na trzích s kryptoměnami, které podle FSB podtrhly potřebu regulace tohoto odvětví. Rada to uvedla ve své nejnovější zprávě.

Upozornily na to Novinky.

FSB je mezinárodní organizací monitorující globální finanční systém, sdružuje finanční regulátory a představitele centrálních bank a ministerstev financí skupiny největších ekonomik světa G20.

„Kryptoaktiva a trhy vyžadují účinnou regulaci a dohled odpovídající rizikům, která představují,“ uvedla FSB ve své zprávě.

S tím, že na říjnovém zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20 představí návrhy ohledně podoby regulace a dohledu.

FSB doposud odvětví kryptoměn pouze sledovala a uváděla, že nepředstavuje systémové riziko.

Nedávné výkyvy na trzích s kryptoměnami nicméně podle FSB zdůraznily jejich vrtkavost, strukturální zranitelnost a rostoucí propojení s širším finančním systémem.

FSB uvedla, že v současnosti se kryptoaktiva využívají především ke spekulacím. Pokud mají kryptoměny sloužit jako platidlo, je podle FSB zapotřebí zajistit jejich silnou regulaci.

Vloni v listopadu byl stanoven nový rekord bitcoinu, když se kurz vyšplhal až na 1 473 090 Kč. Od té doby ale tato kryptoměna navzdory větším či menším výkyvům spíše oslabuje. Největší propad přišel během května a června letošního roku, kdy hodnota nejznámější kryptoměny na světě, bitcoinu, klesla z 900 tisíc na méně než půl milionu. Aktuálně se kurz pohybuje mírně po 500 tisíci Kč za 1 bitcoin.

V Evropě se záměr na regulaci kryptoaktiv objevil ještě před pandemií v prosinci 2019. V září 2020 Evropská komise přijala návrh nařízení o trzích s kryptoaktivy (Markets in Crypto-assets; MiCA).

Evropští zákonodárci a členské státy EU doslova před pár dny odsouhlasili masivní regulaci kryptoměnového prostoru, na kterou se čekalo dva roky. Jde o celosvětově první ucelenou regulaci kryptoměn a digitálních aktiv.

Regulatorní novinka se dotkne všech, kdo kryptoaktiva vydávají, tedy tvůrců, poskytovatelů služeb s nimi spojených a také kryptoaktiv jako takových.

S kryptoměnami nakládající společnosti, které budou chtít nadále provozovat své služby i na území EU, si budou muset zařídit licence (v kterékoli zemi EU). A podobně jako v bankovním sektoru také garantovat mnohem větší ochranu zákazníka. (sfr)