Průzkum ČSOB: Atraktivita stavebního spoření s pandemií koronaviru mírně klesla. (Ilustrační foto)

Atraktivita stavebního spoření s pandemií koronaviru mírně klesla. Vyplynulo to z průzkumu pro ČSOB Stavební spořitelnu. Lidé však častěji začali využívat stavební spoření pro vytvoření finanční rezervy. Z nedávného průzkumného šetření pro ČSOB Stavební spořitelnu vyplývá, že třetina lidí považuje stavební spoření za atraktivní.

Motivací pro uzavření stavebního spoření je v době vysoké inflace především jistota uložených prostředků.

Nejčastějším důvodem, který respondenti uvedli jako hlavní motivaci k uzavření stavební spoření, je jeho vhodnost pro vytváření finanční rezervy. Ještě do minulého roku bylo stavební spoření vyzdvihováno především kvůli podpoře ze strany státu, po dlouhých letech se ale tento důvod pro uzavření spoření ocitl až na druhé příčce.

Téměř čtvrtina lidí má stavebko uzavřené kvůli spoření na rekonstrukci stávajícího bydlení.



Z pravidelného průzkumu také vyplynulo, že pandemie koronaviru mírně ochladila u respondentů atraktivitu stavebního spoření.

„Tento trend následně posílila i aktuální nejistá doba, která je doprovázena růstem cen napříč všemi segmenty. Stavební spoření lidé stále oceňují pro jeho stabilitu, je proto stále vhodným produktem i například pro ty, kteří spoří základní částku, která je třeba pro poskytnutí úvěru na bydlení,“ vysvětlil výsledky průzkumu Vlastimil Nigrin, člen představenstva ČSOB Stavební spořitelny.

Z průzkumu dále vyplynulo, že lidé oceňují uzavírání smluv o stavebním spoření online. Touto cestou by si jej dnes založilo 35 % respondentů. Jen o procento více by kvůli nové smlouvě vyrazilo na pobočku.

„Online uzavírání nových smluv o stavebním spoření si oproti minulému období mírně pohoršilo. S počátkem pandemie stoupla preference online uzavření stavebního spoření na úkor sjednání na pobočce. Aktuálně však znovu vyhrávají pobočky, které preferuje 36 % respondentů.“

„O procento méně lidí preferuje online způsob sjednání, dalších 14 % lidí by oslovilo finančního poradce,“ uzavřel Nigrin.

Průzkum uskutečnila agentura IBRS v dubnu 2022 na 1 000 respondentech z celé České republiky. (sfr)