Síkela má válečný balíček: Vláda chce na energie domácnostem přerozdělit 27 miliard. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) připravil opatření na pomoc domácnostem, jež označil za „válečný balíček“. Stát na pomoc s energiemi přerozdělí celkem přes 60 miliard korun. Na pomoc domácnostem má vláda vyhrazeno 27 miliard korun. Uhradí také poplatek za obnovitelné zdroje.

„Jsme v energetické válce, válce, kterou proti nám rozpoutal ruský diktátor Putin,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, který zatím pouze uvedl příklady slev, které se ještě mohou změnit. Vláda zruší pro firmy a domácnosti poplatek za obnovitelné zdroje.

Poplatek za obnovitelné zdroje vláda namísto spotřebitelů (domácností) uhradí od letošního října a v příštím roce, což vyjde státní kasu na asi 45 miliard korun. Zhruba polovinu příspěvku na obnovitelné zdroj nyní hradí stát, polovinu domácnosti a firmy.

Na pomoc firmám a domácnostem s energiemi pro nadcházející topnou sezonu vyhradí vláda 66 miliard korun. Zavede úsporný tarif, jeho přesnou podobu představí až v dalších týdnech.

Opatření bude platit od října a po celý příští rok. Rozpočet to vyjde na 23 miliard, uvedl Síkela.

Síkela uvedl, že domácnosti, které elektřinou svítí, topí nebo vaří, mohou od státu například dostat jednorázovou podporu až 11.000 korun. Obdobnou slevu dostanou domácnosti, které svítí elektřinou a topí plynem. Slevu dostane automaticky každá domácnost, nebude o ni muset žádat. Projeví se na jejím vyúčtování.

Výše slevy bude definitivně stanovena nařízením, které musí posvětit vláda, uvedl Síkela.

Ministr potvrdil, že se úsporný tarif nebude vztahovat na víkendové nemovitosti, například chaty. Vláda nepočítá ani s podporou tarifů, které v sobě zahrnují dobíjení elektromobilů. Pro plynové kotelny v bytových domech nebo dálkové dodávky tepla z tepláren stát počítá s jinou podporou, konkrétní ale ministr nebyl.

Podniky z energeticky náročných odvětví dostanou další pomoc v podobě kompenzací nepřímých nákladů, kterou stát vyplatí nejen letos, ale také příští rok.

„Chci všechny ujistit, že naše vláda bere energetickou vládu velmi vážně a dělá vše pro zbavení se závislosti na Rusku,“ doplnil Síkela. (sfr)