Stát neplánuje snížení DPH na potraviny. Podle ministra Nekuly by to nemělo smysl. (Ilustrační foto)

Stát nyní neplánuje snížení DPH na potraviny. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly by to – stejně jako u pohonných hmot – nemělo smysl. Snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na potraviny by v současné situaci prudkého zdražování nepřineslo kážený efekt na koncové ceny. Vyšlo by „do ztracena“ jako v případě spotřební daně u pohonných hmot, domnívá se Nekula.

Spotřební daň na pohonné hmoty se od začátku letošního června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr z benzinu a nafty. Řidiči v Česku však tankují paliva dráž než před snížením daně.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) to uvedl v ČT.

Tvrdí, že je zastáncem snížení 15procentní sazby DPH, ale až po skončení konfliktu na Ukrajině, kdy se ceny podle něho ustálí.

V současnosti navrhuje cílenou pomoc sociálně slabým skupinám včetně úsporného tarifu na energie, který připravuje ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN).

„Volání po snížení DPH by nám rozvrátilo státní rozpočet. Dopadne to stejně jako u pohonných hmot. Úplně to vyšumí,“ prohlásil Nekula.

Snížení DPH prosazuje například Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.

Ceny potravin se v květnu podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zvýšily o 15 procent. Podle Nekuly jsou však ceny v některých případech uměle vyšroubované obchodníky. Například mouka zdražila o 60 procent. A přitom ta na pultech byla vyrobená z loňského obilí, jehož cena nebyla ovlivněna konfliktem na Ukrajině, upřesnil. (sfr)