Německo chce za biliony vybudovat největší a nejsilnější vojsko v Evropě. (Ilustrační foto)

Německo buduje největší vojsko v Evropě. Spolková rada odkývala úpravu základního zákona, která armádě poskytne zvláštní zbrojní fond o objemu 100 miliard eur (2,47 bilionu korun). 

Podle dohody sociálních demokratů (SPD) kancléře Olafa Scholze a koaličních Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) s opoziční konzervativní unií CDU/CSU bude fond určen výhradně pro armádu.

Bude mimo rozpočet, nebude se na něj vztahovat dluhová brzda a díky včlenění do ústavy bude čerpání nezávislé na aktuální vládě.

Německá vláda kancléře Scholze avizovala záměr v únoru po invazi Ruska na Ukrajinu. V plánu je vytvořit největší konvenční armádu v Evropě a že Německo s okamžitou platností bude vydávat na zbrojení rok co rok přes 2 procenta hrubého domácího produktu (HDP) podle závazku členských států Severoatlantické aliance.

Ten Berlín dosud neplnil. Německé výdaje na armádu byly v loňském roce zhruba 1,6 procenta HDP.

Ministryně obrany Christine Lambrechtová uvedla, že letos je na zbrojení vyčleněno 50,3 miliardy eur (1,24 bilionu korun), což ale na stanovená 2 procenta HDP nestačí. Potřeba bude ještě dalších zhruba 20 miliard eur (494 miliardy korun).

Z fondu Německo plánuje koupit mimo jiné 60 amerických transportních vrtulníků Boeing CH-47 Chinook. Armáda chce také až 35 amerických stíhaček páté generace F-35 od americké firmy Lockheed Martin, které nahradí dosluhující letouny Tornado.

Chystá se i pořízení 15 strojů Eurofighter, kterých už má německé letectvo 140 kusů. Očekávají se také nákupy lodí, obrněnců, munice, přístrojů pro noční vidění či telekomunikační zařízení. (pel)