V Česku by mohla být základna USA. Zatímco většina vládní koalice by byla pro, opozici se návrh nelíbí. (Ilustrační foto)

V Česku by mohla být vojenská základna Spojených států. Uvedl to lidovecký místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Ministryně obrany Jana Černochová chce o jejím zřízení jednat se svým americkým protějškem. O trvalé přítomnosti zahraničních vojáků v tuzemsku by musel rozhodnout parlament. Zatímco většina vládní koalice by byla pro, opozici se návrh nelíbí.

„Plán ke zvýšení bezpečnosti České republiky určitě podporuji, otázka přímo té základny, případně umístění, rozsahu, doby, to jsou věci, které musíme prodiskutovat.,“ řekl Jurečka.

„Střední a středovýchodní část republiky by si něco takového zasloužila. Řekněme Přerov, Mošnov, to jsou lokality, které by si něco takového zasloužily. Ale předbíháme, vůbec jsme se o tom ještě nezačali bavit,“ dodal.

„Americká základna na území ČR je otevřená otázka do budoucnosti i vzhledem k bezpečnostní situaci v Evropě. Zatím však není na stole konkrétní plán nebo žádost ze strany Spojených států, proto se v tuto chvíli nejedná o konkrétních lokalitách,“ oznámilo ministerstvo obrany.

Město Přerov přitom zatím žádnou oficiální informaci nemá.

Podle starosty Bochoře, na jejímž katastru letiště částečně leží, by se o případné základně mělo rozhodovat v místním referendu.

Druhou možností může podle Jurečky být letiště v Mošnově. To vzniklo původně pro potřeby československého letectva.

Vojáci sídlili ve zmíněných budovách. O plánech na jejich návrat už dříve MS kraj s českou armádou jednal.

Obě strany by chtěly na místě vybudovat armádní logistické centrum.

Zatímco většina vládní koalice by byla pro, opozici se návrh nelíbí.

Podle hnutí SPD, komunistů nebo Trikolory americká vojenská základna obranyschopnost Česka neposílí, ale naopak bude znamenat bezpečnostní riziko.

Jak informoval server iDnes.cz, lídr SPD Tomio Okamura chce o základně rozhodnout v referendu. Vadí mu, že premiér Petr Fiala (ODS) je proti.

Komunisté proti americké základně chystají petici, hnutí Trikolora už organizuje i demonstraci. (pel)