USA do Evropy dodají 15 miliard metrů krychlových zkapalněného zemního plynu (LNG) do konce letošního roku. (Ilustrační foto: redakční koláž)

USA do Evropy dovezou 15 miliard metrů krychlových zkapalněného zemního plynu (LNG) do konce letošního roku. Důvodem je snaha pomoci dosažení evropské energetické nezávislosti na Rusku. Oznámili to ve společném prohlášení americký prezident Joe Biden a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

V následujících letech plánují USA dodávat Evropě přes Atlantik zhruba 50 miliard kubíků LNG ročně a to nejméně do roku 2030. To odpovídá zhruba desetině celkové roční spotřeby plynu v EU.

USA a EU se na tom shodly v rámci unijního summitu věnovaného dalšímu společnému postupu vůči ruské invazi na Ukrajině, jehož součástí byla i debata o energetické bezpečnosti Evropy.

„Američané se nebudou podílet na financování Putinovy brutální neospravedlnitelné války proti ukrajinskému lidu,“ prohlásil americký prezident Joe Biden k dřívějšímu americkému rozhodnutí zakázat dovoz energií z Ruska.

USA přitom jako vývozce energií mají proti Evropě výhodu. V návaznosti na to však údajně chtějí Evropě pomoci k podobné nezávislosti.

Šéfové států sedmadvacítky se na summitu neshodli na zákazu dovozu ruských energií, o který usilovaly pobaltské země nebo Polsko, podle nichž nesmí EU platbami za ropu či plyn financovat válku vedenou režimem prezidenta Vladimira Putina.

Země jako Německo či Maďarsko však argumentují ekonomickými dopady: zákaz dovozu plynu z Ruska by Evropskou unii připravil zhruba o 40 procent dováženého plynu.

Šéfka Evropské komise der Leyenová označila dohodu s USA za velký krok k nezávislosti na Rusku. Leyenová již dříve navrhla, aby se EU zcela odstřihla od ruských energií do roku 2027. Šéfové členských států EU se však zatím na konkrétním časovém horizontu neshodli.

Evropská komise má podrobný plán omezování přísunu plynu z Ruska předložit v květnu letošního roku.

„Pokud to bude dělat Evropská unie jako celek a ještě ve spolupráci se Spojenými státy, tak to má velkou naději na rychlý úspěch za přijatelné ceny,“ podotkl český premiér Petr Fiala. Dohoda je podle neho důležitá pro menší země jako je Česko, které by si nebyly schopny samostatně vyjednat tak výhodné podmínky dodávek plynu. (sfr)