Pražští radní schválili dvě směny nemovitostí se státem za 2,2 miliardy. (Ilustrační foto: Kasárna Karlín)

Vybudování nové vládní úřednické čtvrti v pražských Letňanech, kterou plánoval expremiér Andrej Babiš (ANO), padlo. Praha chce v následujících měsících schválit dvě velké směny majetku se státem v celkové hodnotě 2,2 miliardy korun. O směnách se státem jednalo vedení metropole několik let, postup však za minulé vlády zablokovala otázka městských pozemků v Letňanech, které chtěl od Prahy získat bývalý premiér právě pro stavbu areálu pro úředníky.

Praha o tom informovala na webu.

„S Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových máme shodu na dvou velkých směnách tak, aby sloužily konkrétnímu uživateli, tedy buď státu, nebo Praze. Jde nám o to, aby tento majetek užívaly státem či městem zřízené organizace, nebo aby město získalo prázdné objekty mnohdy v havarijním stavu, které mohou efektivně sloužit jak Pražanům, tak v krizových obdobích, jako je například uprchlická krize,“ uvedl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy pro oblast majetku.

V první směně s hodnotou majetku asi 1,8 miliardy korun by získal pražský magistrát kasárny v Karlíně, o které má město dlouhodobě zájem z důvodu využití areálu k ubytování studentů, dále areál na Bohdalci vhodný k výstavbě městských bytů, pozemky u grafické školy v Hellichově ulici nebo například pozemek v Záběhlicích, který by bylo možné využít pro výstavbu sociálního nebo školského zařízení.

Na druhé straně by stát získal od metropole většinu areálu Fakultní nemocnice Bulovka. Tato směna by byla výhodná hlavně z důvodu dalšího rozvoje nemocnice, který je v současnosti problematický kvůli majetkovým nesrovnalostem.

„Za toto by měl stát získat areál nemocnice Na Bulovce, ale z tohoto dvě budovy z areálu si Praha ponechá. V druhé směně by město dávalo do směny pozemky v areálu Nemocnice Na Homolce a objekt Faustova domu na Karlově náměstí u Všeobecné fakultní nemocnice. Metropole získá areál zámku Veleslavín a část zahrádkářské kolonie na Balkáně a pozemky, které jsou přičleněny Sokolu na Riegrových sadech,“ dodal Chabr.

V rámci druhé připravované směny v hodnotě přibližně 400 milionů korun by Praha vyměnila se státem pozemky v Nemocnici Na Homolce, čímž by bylo umožněno navýšení kapacity parkovacích stání v okolí nemocnice pro návštěvy pacientů a zaměstnance, a Faustův dům, který využívá k provozu Všeobecná fakultní nemocnice.

Výměnou by hlavní město získalo do svého majetku veleslavínský zámek, část zahrádkářské kolonie Na Balkáně a pozemky v Riegrových sadech. Celková hodnota směn je přibližně 2,2 miliardy korun a schválit je bude muset ještě zastupitelstvo v následujících měsících. (pel)