Penam přijde o stamilionovou dotaci na linku na toustový chléb. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Společnost Penam patřící do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše (ANO) musí vrátit stomilionovou dotaci, kterou získal na výrobní linku na toustový chléb. Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (STAN) nebyl projekt dostatečně inovativní, aby splňoval podmínky udělení dotace.

Informovalo o tom ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Resortu se podařilo od Evropské komise získat podklady, na jejichž základě evropští auditoři dospěli k závěrům o nedostatečné inovativnosti projektu „Inovační linka na výrobu toastového chleba PENAM a.s.“

„Posudky, které jsou klíčové pro rozhodnutí o oprávněnosti dotace pro Pekárnu Zelená louka, poskytla Komise v reakci na můj dopis. Podklady nás přesvědčily o tom, že je na místě přistoupit k odnětí dotace pro tento projekt,“ uvedl Síkela.

Penam dotaci použil na Pekárnu Zelená louka v Herinku u Prahy, kde vznikla moderní linka na toastový chléb, který by podle dřívějších vyjádření firmy měl být chutnější, zdravější a bez konzervantů.

Z celkové ceny 400 milionů korun šlo 100 milionů z evropské dotace.

„Nově zaslané podklady obsahují i odborné hodnocení projektu a lze je považovat za validní a relevantní. Je však na místě uvést, že proces odnětí dotace bude dlouhý a komplikovaný a v jeho rámci nelze vyloučit ani soudní jednání,“ doplnil náměstek ministra průmyslu a obchodu pro fondy EU Marian Piecha.

Bruselští úředníci dlouhodobě tvrdí, že projekt nebyl inovativní, což potvrdily tři nezávislé posudky zmiňované také v rozboru ke střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše zaslaném loni v říjnu do Prahy. (pel)