Členské státy EU vyvážely zbraně do Ruska i po embargu z roku 2014. Včetně Česka. (Ilustrační foto)

Evropská unie (EU) vyvážela zbraně do Ruska i po embargu, které začalo platit po ruské anexi Krymu v roce 2014. Navzdory probíhajícímu embargu vyvezlo 10 členských států – včetně ČR – vojenské vybavení v hodnotě 346 milionů eur (cca 8,6 miliardy korun). Některé z těchto zbraní by nyní mohly být použity proti Ukrajině.

Na zprávu zveřejněnou serverem Investigate Europe upozornil server Novinky.cz.

„Vojenskou techniku“ do Ruska prodaly Francie, Německo, Itálie, Rakousko, Bulharsko, Česká republika, Chorvatsko, Finsko, Slovensko a Španělsko.

Ukázalo se však, že pojem „vojenské vybavení“ je široký a může zahrnovat rakety, bomby, torpéda, zbraně, pozemní vozidla a lodě.

A to navzdory embargu Evropské unie, které zakazuje prodej zbraní do Ruska a které platí od roku 2014.

„Přímý nebo nepřímý prodej, dodávky, převod nebo vývoz zbraní a souvisejícího materiálu všech typů, včetně zbraní a střeliva, vojenských vozidel a vybavení, polovojenského vybavení a náhradních dílů k nim, do Ruska státními příslušníky členských států nebo z území Členským státům nebo používání plavidel nebo letadel pod jejich vlajkou se zakazuje, ať již pocházejí z jejich území či nikoli,“ je uvedeno v nařízení.

Toto rozhodnutí následovalo po anexi Krymu a vyhlášení donbaských separatistických republik. V EU však obchod se zbraněmi pokračoval, jak ukazují oficiální údaje.

Mnohé ze zemí EU totiž využily právní mezeru v nařízeních EU, aby pokračovaly ve svém obchodu.

Na vrcholu seznamu evropských exportérů je podle serveru Disclose Francie, která prodala Rusku vojenské vybavení za 152 milionů eur (3,7 miliardy korun) a na celkovém vývozu se podílela ze 44 procent.

Druhým největším exportérem bylo Německo, které vyvezlo materiál za 122 milionů eur (cca 3 miliardy korun). To představuje 35 procent veškerého vývozu zbraní EU do Ruska.

Česko podle zjištění COARM během období 2015 až 2019 dodalo do Ruska materiál jako například letecké motory, drony a různé vybavení do letadel za 14,2 milionu eur (353,7 milionu korun). (pel)