Babišův holding Agrofert bude dále chrlit řepku olejku, a to i navzdory rozhodnutí Fialovy vlády. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Holding Agrofert bude dále chrlit řepku olejku. A to i navzdory rozhodnutí vlády premiéra Petra Fialy (ODS) o konci přimíchávání biosložky do paliv. Zemědělci s pěstováním končit nehodlají – co neprodají doma, vyvezou do zahraničí. 

Informoval o tom server Seznam Zprávy.

„Rozhodně nepřichází v úvahu zaorání, poptávka po řepce je a bude stále a nepředpokládáme snížení jejího zpracování. V hypotetickém případě se může, ke škodě českých zemědělců, z České republiky vyvážet za zvýšených dopravních nákladů ke zpracování jinam. Nahradit řepku v osevních plánech není navíc možné,“ uvedl mluvčí holdingu Agrofertu Pavel Heřmanský pro server.

Hlavním dodavatelem biopaliv pro státního distributora nafty a benzinu Čepro jsou přitom právě firmy Preol a Primagra ze skupiny Agrofert, kterou prostřednictvím svěřenských fondů ovládá bývalý předseda vlády České republiky Andrej Babiš (ANO).

Zatímco v roce 2018 se z Česka podle posledních údajů ministerstva zemědělství  vyvezlo kolem 74 tisíc tun biopaliv, v roce 2020 to bylo už téměř 142 tisíc tun.

Na výrobu biosložky pak v tuzemsku každí rok putuje 424 tisíc tun řepky. To je necelá třetina celkového objemu vypěstované olejniny. Nejvíce řepky, celkem 39 procent, se využívá na potravinářské účely.

Expremiér Babiš a největší beneficient dotované řepky v zemi, který si v roce 2019 prosadil zachování pěstování této plodiny a její míchání do benzinu či nafty, rozhodnutí vlády zrušit povinné přimíchání biopaliv do nafty zkritizoval.

„Toto rozhodnutí znamená dodatečný příjem pro Unipetrol, Čepro a další distributory a občané na pumpách nedostanou nic,“ uvedl.

Dodal navíc, že krok bude znamenat dodatečné nákupy ropy z Ruska, a tudíž podporu Putinova režimu. (pel)