Rusko volá na pomoc ke zničení Ukrajiny vojáky Sýrie. (Ilustrační foto)

Rusko volá na pomoc ke zničení Ukrajiny vojáky Sýrie. Zapojením syrských žoldáků se zkušenostmi s boji v městských oblastech chce Moskva urychlit obsazení Kyjeva. Vedení ruské armády jim mělo nabídnout údajně 200 až 300 dolarů za to, že se nechají naverbovat.

Od svého kroku si Kreml slibuje zvrat ve vývoji. Ukrajinští vojáci a civilisté mají prozatím v zastavené oblasti převahu, tu by měli vynulovat právě Syřané, kteří mají s podobným bojem ve městě zkušenosti ze své země.

„Rusko oznámilo, že v pondělí bude bombardovat naše podniky obranného průmyslu. Většina z nich se nachází v našich městech a kolem nich jsou civilisté. Je to vražda, prostě vražda. Neviděl jsem, že by na to dnes reagoval nějaký světový vůdce, žádný západní politik,“ zlobil se Zelenskyj.

Ruským vojákům slíbil, že jim Ukrajina neodpustí a potrestá každého „bastarda“, který bombardoval ukrajinská města a střílel na civilisty.

Zpochybnil dále, že by Rusové měli skutečný zájem na udržování humanitárních koridorů k evakuaci civilistů v několika ukrajinských městech, jejichž otevření slíbila Moskva od pondělí. Podle map ruské agentury RIA Novosti však některé koridory vedou jen do Ruska a Běloruska.

Ruská armáda v noci na pondělí vystupňovala ostřelování měst v centrální, severní a jižní části Ukrajiny. Představitelé města Charkov uvedli, že při ostřelování byla poškozena televizní věž a těžká dělostřelecká palba zasahuje obytné čtvrti.

Útoky míří i na Kyjev, Černihiv nebo Mykolajiv. (pel)