Polsko a Maďarsko prohrály spor s EU. Brusel může státy odstřihnout od dotací. (Ilustrační foto)

Polsko a Maďarsko spor s Evropskou unií (EU) prohrály. Soudní dvůr Evropské unie zamítl žalobu obou členských států kvůli mechanismu, podle kterého EU trestá porušování právního státu v členských státech zadržováním finančních prostředků. Zavedením pravidla podle soudu nepřekročila své pravomoci. Brusel navíc nyní může státy odstřihnout od dotací. 

„Cílem nařízení je tedy chránit rozpočet Unie před zásahy vyplývajícími dostatečně přímo z porušování zásad právního státu, a nikoliv sankcionovat toto porušování jako takové,“ konstatoval soud.

Maďarsko a Polsko zablokovaly rozpočet Evropské unie na období 2021 až 2027právě z důvodu vynucování pravidel právního státu, kterými EU podmiňuje čerpání peněz.

Vlády ve Varšavě a Budapešti se loni společně obrátily na soud s tím, že EU porušuje své pravomoci a neměla by problémy týkající se právního státu spojovat s řízením rozpočtu. Podle nich tento problém řeší již zmíněné řízení.

Podmíněnost čerpání peněz dodržováním principů právního státu je však podle rozhodnutí v souladu s unijním právem.

Členské státy se však předloni navzdory odporu Polska a Maďarska shodly s europarlamentem na zavedení podmíněnosti, která dává Komisi možnost omezit vyplácení unijních fondů.

Evropská komise, která čekala na výrok unijní justice, bude nyní moci mechanismus poprvé využít, pokud Polsko a Maďarsko nevyslyší její výtky týkající se například nezávislosti justice.

Mechanismus trestá porušování právního státu v členských státech zadržováním finančních prostředků.

Maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargaová uvedla, že rozhodnutí soudu „je živým důkazem toho, že Brusel zneužívá svou moc“.

V Polsku náměstek ministra spravedlnosti Sebastian Kaleta na Twitteru napsal, že tento krok představuje „vydírání“.

Unijní instituce už několik let vedou s Maďarskem a Polskem řízení kvůli obavám z porušování evropských hodnot. Vyčítají jim, že podkopávají nezávislost soudnictví a médií a omezují nevládní organizace. (pel)