Ceny elektřiny a plynu atakují historická maxima. Jaký je předpokládaný vývoj cen energií? (Ilustrační foto: koláž).

Ceny elektřiny a plynu atakují historická maxima. Můžeme do budoucna očekávat jejich zlevnění a co vše vývoj cen energií v poslední době ovlivňuje? Ceny elektřiny a plynu mají za sebou velmi bouřlivý vývoj. Každý z nás by nucen tomuto vývoji věnovat pozornost.

Bohužel mnoha z nás se vývoj cen dotknul velmi negativně, nejsou výjimkou domácnosti, které obdrželi předpis záloh, který je vyšší než jejich celkový příjem. Zvýšení ceny energií budou muset řešit i ti, kdo mají fixovanou cenu energií a tato fixace jim doběhne. Bohužel, stále to nevypadá na to, že by ceny elektřiny a plynu jen prošli krizí a nyní mířily opět k dřívějšímu normálu. Pokud se odborníků zeptáte, zda ceny elektřiny a plynu budou klesat a kdy, skutečný znalec řekne popravdě, že takovou skutečnost nelze předpovídat. Konečné ceny dodavatelé energií stanovují podle burzy elektřiny a hlavního dodavatele plynu, přičemž tento vývoj je zahalen tajemstvím.

Na cenu elektřiny mají v současné době vliv dva faktory, a to vývoj ceny plynu coby substituční suroviny a dále vývoj ceny emisní povolenky. Plyn do Evropy dováží hlavně Rusko. Lze dokonce říci, že je Evropa na ruském plynu doslova závislá. Navíc se právě nacházíme uprostřed zimy, kdy je spotřeba plynu největší. Rusko se nachází ve složité situaci, svět znepokojuje jeho snaha rozpoutat válku na Ukrajině, což by mohlo dodávky plynu z Ruska prakticky zastavit. Následky by byly nedozírné. Cena plynu by vystoupala do nových výšin, experti odhadují, že je možné až na čtyřnásobek.

To by byla pohroma nejenom pro ty, kdo plyn odebírají, ale pro všechny. Jak se totiž ukazuje souvisejí s cenam elektřiny velmi úzce. Nejenom proto, že je plyn substituční energie k elektřině, ale také proto, že celá řada uhelných elektráren přechází na výrobu elektřiny z plynu a plyn je jejich výchozí surovinou při výrobě elektřiny.

Rusko ale chce také zprovoznit plynovod Nord Steam 2, jehož konečné schválení je závislé na tom, zda dojde k válce na Ukrajině. Uvedení tohoto plynovodu do provozu by mohlo plyn zlevnit. Plyn u nás v současné době nabízí mnoho dodavatelů, všichni přistoupili ke zdražení. Díky srovnání cen plynu je jasné, že míra zdražení je přitom různá.

Emisní povolenky prodražují výrobu elektřiny z uhlí. Uhelné elektrárny si je jako znečišťovatelé musí zakoupit, aby mohly vypouštět do ovzduší škodliviny. Energetický regulační úřad zveřejnil průměrnou cenu povolenky v roce 2021, která dosáhla 1 355,69 korun, což je asi jednou tolik, kolik činila v roce 2020.

Cena emisních povolenek roste v důsledku toho, že je třeba povolenek více. Mnohé státy začaly totiž elektřinu vyrábět opět z uhlí, aniž by to plánovaly, na což potřebovaly další emisní povolenky. Emisní povolenky ale může skupovat vlastně kdokoliv a díky tomu vydělávat. To, nakolik souvisí vysoká cena emisních povolenek, která je na nejvyšší úrovni, od spuštění systému obchodování s povolenkami, je otázka.

Energetika prochází zcela zásadní proměnou, a to přechodem k obnovitelným zdrojům, což nás bude něco stát a návrat na původní velmi nízké ceny energií již nebude zřejmě možný. Doporučit tak lze pouze dobře zvážit, od koho budu odebírat energie a nastavení záloh na reálnou úroveň. I když by mohlo dojít k určitému uklidnění situace, vždy je lepší počítat spíše s tím, že ceny výrazně neklesnou a tomu přizpůsobit rozpočet domácnosti.