Za péči o prezidenta Miloše Zemana zaplatil Hrad už téměř půl milionu korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Péče o prezidenta Miloše Zemana už stála daňové poplatníky téměř půl milionu korun, a to pouze za listopad a prosinec. Kancelář prezidenta republiky (KPR) zaplatila soukromé firmě Senior Home Group za zdravotní péči o prezidenta Miloše Zemana v Lánech za listopad a prosinec asi 480 tisíc korun. 

Se zjištěním přišel server Seznam Zprávy s odkazem na informace z KPR.

Kancelář hradí náklady, které převyšují platbu od zdravotní pojišťovny.

Podle serveru Hrad za listopadovou péči zaplatil 79 420 korun, faktura za prosinec byla vystavena na 399 300 korun. Další peníze by pak měla firma inkasovat od zdravotní pojišťovny.

Zemana převezli do ÚVN 10. října kvůli zhoršení chronického onemocnění a ležel na Klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a Ústřední vojenské nemocnice.

Po téměř 7 týdnech hospitalizace opustil na vlastní žádost nemocnici v pražských Strašnicích, odkud byl převezen do Lán. K propuštění tehdy došlo na základě rozhodnutí hlavy státu na vlastní zodpovědnost.

Prezident byl sice ten den znovu hospitalizován, protože u něj byl prokázán covid-19, ale za dva dny byl převezen zpět do Lán, kde péči o prezidenta převzala soukromá společnost Senior Home Group patřící do skupiny Penta Hospitals.

Zemanovi je k dispozici neustále jedna sestra. Za každý den zaplatí prezidentská kancelář v průměru kolem 13 tisíc korun.

Jak informoval server, celkem už totiž Kancelář prezidenta republiky zmíněné privátní firmě zaplatila téměř půl milionu korun.

Zeman v neděli v rozhovoru na Frekvenci 1 řekl, že s pomocí hole a jednoho bodyguarda začal chodit, schopen je udělat několik kroků. Již před hospitalizací se prezident pohyboval na vozíku. Zeman také uvedl, že i nadále dostává umělou výživu žaludeční sondou. (pel)