Po protestech kvůli zdražení LPG v Kazachstánu padla vláda. Agresivní dav tisíců lidí zapálil radnici.

Po protestech kvůli zdražení LPG v Kazachstánu padla vláda, kterou odvolal prezident Kasym-Žomart Tokajev, který v části země vyhlásil výjimečný stav. Situace v zemi se dál vyostřuje. Agresivní dav čítající asi 3 tisíc lidí vtrhl do radnice v největším městě Almaty. Podle svědků jsou z budovy slyšet výstřely a stoupá z ní dým. Hoří i budova prokuratury. 

„Policisté, kteří se pokoušeli zadržet útok demonstrantů, se pokoušejí utéci, demonstranti je mlátí. Policejní vozy, které byly rozmístěny v okolí radnice, odjely. Nad budovou se valí černý kouř,“ popsal jeden ze zpravodajů.

Jak informovala média, podle očitých svědků jsou v okolí slyšet výstřely, z radnice stoupá černý dým. Demonstranti několik policistů zbili a strážcům pořádku odebírají obušky, zábleskové granáty, přilby a plastové štíty.

V Almaty hoří i budova městské prokuratury.

Kazašský prezident Tokajev vyhlásil v Nur-Sultanu, hlavním městě středoasijské republiky, výjimečný stav.

Protesty v zemi vypukly ve městě Žanaozen na začátku ledna poté, co byl zrušen cenový strop na zkapalněný plyn, jehož ceny se záhy zdvojnásobily. Následně se demonstrace rozšířily do dalších měst.

Policie během rozhánění nepokojů použila proti demonstrantům slzný plyn a ohlušující granáty, zatkla více než dvě stovky lidí. Podle ministerstva vnitra se protestující „dopouštěli provokací, když blokovali silnice a dopravu a narušovali veřejný pořádek“.

Prezident Kasym-Žomart Tokajev navíc kvůli situaci kolem LPG odvolal tamní vládu. Ještě v úterý 4. ledna 2022 přitom veřejnost ujišťoval, že kabinet nepadne.

Tokajev přijal demisi vlády premiéra Askara Mamina a novým šéfem prozatímního kabinetu se stal dosavadní první místopředseda Alikhan Smajlov. Tokajev nové vládě nařídil, aby regulovala ceny paliv a dalšího nezbytného zboží.

Vláda již dříve požadavkům demonstrantů ustoupila a slíbila snížit ceny LPG o více než 50 procent a zastropovat je na hodnotě 50 tenge (2,34 koruny) za litr. Aktuálně se prodával za 120 tenge, loni se cena pohybovala mezi 50 a 60 tenge. (pel)