Vláda zadotuje domácnosti a firmy, na které dopadl růst cen energií. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Vláda koalic SPOLU a PirSTAN premiéra Petra Fialy (ODS) zadotuje domácnosti a firmy, na které dopadl růst cen energií. Domácnosti i firmy, které se dostaly do potíží kvůli nečekanému dramatickému nárůstu cen energií, budou moci využít několika forem státní pomoci. 

Oznámil to Úřad vlády ČR.

„Vláda dnes schválila plán na pomoc lidem a firmám postiženým zvýšenými cenami energií. Místo plošné pomoci chceme pomáhat adresně, konkrétně. Jsme přesvědčeni, že právě ta konkrétní opatření mají mnohem lepší efekt a samozřejmě mají také pozitivnější vliv na státní rozpočet, protože nesou nižší náklady,“ uvedl premiér Fiala.

Domácnosti, které se dostaly vinou nečekaného nárůstu plateb za energie do finančních potíží, budou moci požádat úřady práce o poskytnutí příspěvku na bydlení.

Aby bylo možné reflektovat avizované zvyšování cen energií v roce 2022, chystá vláda novelu zákona o státní sociální podpoře, která kromě navýšení normativů pro uznání dávky umožní také upravit tyto částky mimořádně i v průběhu roku.

Na dávku navíc nově dosáhnou i domácnosti v podnájemním bydlení.

Kromě toho Fialův kabinet od ledna pozastavil vyplácení příspěvku B z programu Antivirus, který má bránit propouštění.

Při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin dorovnává 60 procent náhrady mzdy do 29 tisíc korun.

Předchozí Babišova menšinová vláda schválila, že příspěvek budou firmy moci čerpat od začátku listopadu do konce února. Současná vláda však doplatí jen podporu za listopad a prosinec.

Fialova vláda se chystá vyhodnocovat, zda v současné situaci jde o efektivní nástroj pomoci.

Pokud by bylo nutné s ohledem na novou variantu koronaviru omikron nutné podporu zavést, vláda se podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) může k debatě o obnovení programu Antivirus B vrátit.

Z programu Antivirus se dosud proplácí příspěvek A pro pracovníky v karanténě, který firmám pokrývá 80 procent náhrady mzdy do 39 tisíc korun.

Dříve stát poskytoval ještě příspěvek A+, kdy hradil celé mzdy s odvody do 50 tisíc korun v provozech, které vláda nařídila uzavřít. Od spuštění programu 12. března do 21. prosince zaměstnavatelé z programu Antivirus podle MPSV získali zhruba 50 miliard korun. (pel)