Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce nechat růst platů ve veřejné sféře, jaký navrhla ještě bývalá menšinová vláda ANO a ČSSD. (Ilustrační foto)

Ministr práce a sociálních věcí a předseda lidovců Marian Jurečka chce nechat růst platů ve veřejné sféře, jaký navrhla ještě bývalá menšinová vláda ANO a ČSSD. Ta na podzim letošního roku rozhodla, že platy všech státních zaměstnanců se v příštím roce zvýší plošně o 1 400 korun. 

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) však už opakovaně avizoval, že zvýšení platů by nemělo být plošné.

O vývoji platů jednali koaliční lídři na úřadu vlády. Jurečka upozornil na to, že návrh rozpočtu, který bývalá vláda předložila, s částkou na zvýšení platů nepočítal.

Stanjura dostal od premiéra Petra Fialy (ODS) za úkol vypracovat nový návrh státního rozpočtu pro rok 2022.

Stanovit se musí také pravidla pro fungování rozpočtového provizoria, ve kterém bude Česko od ledna hospodařit z důvodu, že sněmovna neschválila původní návrh Babišovy vlády se schodkem 377 miliard korun. Fiala už v listopadu avizoval, že hodlá definit snížit na 300 miliard korun.

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se však brání, že návrh státního rozpočtu se zvýšením platů ve veřejné sféře počítal od samého počátku. (pel)