Řecko zavede povinné očkování pro důchodce nad 60. Neposlušné potrestá pokutou. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Řecko zavede od poloviny ledna 2022 povinné očkování proti covidu-19 pro seniory starší 60 let. V případě, že se důchodce odmítne naočkovat, každý měsíc ho vláda potrestá pokutou 100 eur (2 600 korun). V Rakousku má dokonce hrozit „neposlušným“ občanům postih až do výše 7 200 eur (185 tisíc korun).

„To není trest. Řekl bych, že je to cena zdraví. Prevence, motivace a věřím, že je to také akt spravedlnosti pro naočkované. Dnes není možné, aby někteří lidé byli připraveni o služby zdravotnického systému, které potřebují, protože jiní tvrdošíjně odmítají dělat to, co je potřeba,“ uvedl premiér Kyriakos Mitsotakis.

Připustil sice, že jde o přísné opatření, které ale podle něj „zachrání životy“. Vláda ke kroku přistoupila mj. v souvislosti s šířením nové varianty koronaviru zvané omikron, která se však zatím v Řecku nepotvrdila.

Mitsotakis dále poznamenal, že aktuálně je v Řecku 520 neočkovaných lidí starších 60 let. Zmínil dále, že většina pacientů s covidem-19 napojených v nemocnicích na přístroje i většina úmrtí spojených s koronavirem je právě mezi lidmi v tomto věku.

Povinné očkování proti covidu platí v Řecku už od září pro zaměstnance státních i soukromých zdravotnických zařízení. Pro lidi starší 60 let má být povinné od 16. ledna.

V jedenáctimilionovém Řecku je nyní naočkováno proti covidu-19 asi 63 procent populace.
Pokuta 100 eur (2 600 korun) měsíčně za nedodržení tohoto opatření bude zasílána všem neočkovaným automaticky.

V Rakousku, kde plánují povinné očkování pro všechny od 1. února, dokonce hrozí „neposlušným“ občanům postih až do výše 7 200 eur (185 tisíc korun). Návrh  příslušného zákona podle serveru iDnes.cz však ještě není hotový a rakouská vláda by ho měla předložit až příští týden. (pel)