Státní zastupitelství požádalo o znovuvydání premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Státní zástupce Jaroslav Šaroch žádá sněmovnu o vydání končícího premiéra a znovu zvoleného poslance Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Babišovo stíhání bylo přerušeno, protože v říjnových parlamentních volbách znovu získal poslanecký mandát, a tím i imunitu. O jeho vydání bude muset znovu rozhodnout sněmovna v novém složení.

Oznámil to mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

„Dne 9. 11. 2021 byla do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky odeslána z Městského státního zastupitelství v Praze žádost o vyslovení souhlasu k trestnímu stíhání poslance ve věci v mediálním prostoru označované jako kauza Čapí hnízdo,“ uvedl Cimbala.

Doplnil, že lhůta pro zpracování znaleckého posudku byla prodloužena, a to v důsledku objektivních překážek, pro které nebylo možné v stanoveném termínu znalecký posudek zpracovat.

Žádost o vydání musí posoudit sněmovní mandátový a imunitní výbor.

Poslanci už rozhodli, že výbor bude mít 16 členů a vést by ho mohla poslankyně ANO a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková.

V tomto případě je ještě stíhána také bývalá manažerka Agrofertu a zmíněné středočeské farmy Jana Nagyová (dříve Mayerová).

Policie je stíhá kvůli poškození finančních zájmů Evropské unie a dotačnímu podvodu. Oba vinu dlouhodobě popírají.

Policisté původně ukončili vyšetřování kauzy na konci května, Babiše i Nagyovou navrhli obžalovat. Šaroch na konci srpna rozhodl o tom, že jim případ vrátí k došetření. Učinil tak zejména proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků, mimo jiné premiérova syna Andreje Babiše mladšího.

Policisté znovu navrhli oba obviněné obžalovat 20. září.

Server Seznam Zprávy následně uvedl, že Šaroch zadal soudnímu znalci ověřit, zda byl na smlouvě ke koupi akcií společnosti Farma Čapí hnízdo zfalšován podpis Babiše mladšího. Podle webu Babiš mladší během zářijového výslechu zpochybnil, že jeho podpis na smlouvě k nabytí čtyř akcií Farmy Čapí hnízdo je autentický.

V kauze bylo původně obviněno 11 lidí včetně členů Babišovy rodiny. Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných.

Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání premiéra Babiše a Mayerové. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo.

Farma Čapí hnízdo, která byla součástí holdingu Agrofert, se v prosinci 2007 přeměnila na akciovou společnosti s akciemi na majitele, a získala 50 milionovou evropskou dotaci pro střední a malé podniky, na kterou by jako součást kolosu Agrofert neměla nárok.

Poté se vrátila zpět pod křídla Agrofertu.

Babiš vlastnil holding do února 2017, pak jej vložil do svých svěřenských fondů, stále je však jejich beneficientem. Premiér odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoli nezákonného.

V roce 2016 ve sněmovně prohlásil, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. (pel)