Polsko neplatí pokutu za těžbu v dole Turów. Evropská komise pohrozila Varšavě krácením dotací.

Polsko neplatí pokutu za těžbu v dole Turów uloženou Soudním dvorem EU. Evropská komise proto pohrozila Varšavě krácením dotací z unijního rozpočtu.

Polsko musí platit pokutu půl milionu eur (12,7 milionu korun) denně za to, že nezastavilo těžbu v hnědouhelném dole Turów v česko-polsko-německém pohraničí. Platit musí až do doby, než práce v dole ukončí, což se polská vláda neučinila a ani se nechystá.

Varšava tak dluží zhruba 18 milionů eur (zhruba 460 milionů korun), přičemž částka každým dnem narůstá.

Komise proto vyzvala v dopise polskou vládu, aby informovala o svém plánu na uzavření dolu. Dále vyzvala polské úřady, aby co nejrychleji poskytly komisi důkaz o zastavení těžby v hnědouhelném dole Turów, jak soud nařídil.

Polský premiér Mateusz Morawiecki ale znovu zopakoval, že těžba v Turówě se nezastaví.

Soudní dvůr na žádost Prahy letos v květnu nařídil okamžitě zastavit veškeré práce v Turówě.

Polský premiér Mateusz Morawiecki ale už tehdy avizoval, že Varšava nařízení nedodrží, protože by to mělo negativní dopad na energetickou bezpečnost Polska a zaměstnanost v regionu.

Polsko proto požádalo soud o jeho zrušení, což však nyní soud EU zamítl a Varšavě vyměřil zmíněnou pokutu.

Česko s Evropskou komisí řeší problematiku Turówa dlouhodobě, což loni vyústilo v zahájení šetření vůči Polsku ze strany Evropské komise pro možné porušení unijního práva ze strany členského státu.

Polsko na konci ledna 2020 obešlo Česko a navzdory námitkám povolilo rozšíření těžby v dole. Postup Poláků zkritizovaly i ekologické organizace. (pel)