Obyvatelé a firmy ve Velké Británii budou od dubna 2022 platit nejvyšší daně od roku 1955. Vláda Borise Johnsona tak chce začít splácet dluhy po covidové krizi. (Ilustrační foto)

Velká Británie chce dluhy po krizi vyvolané pandemií koronaviru zalepit zvýšením daní. Obyvatelé i firmy ve Spojeném království budou od dubna 2022 do státní kasy odvádět nejvíc peněz od roku 1955. Vláda premiéra Borise Johnsona plánuje vybrat do státní kasy až o 36 miliard liber více (cca 1 bilion korun). 

Upozornil na to deník E15.

Vyšší odvody dopadnou na akcionáře britských společností, ale i vysokoškolské absolventy a obyčejné lidi.

Pracovníci i zaměstnavatelé mají odvádět o 1,25 procenta více na sociálním a zdravotním pojištění. O stejnou sazbu vzrostou i odvody z dividend.

Deník Financial Times například vypočítal, že pokud se čerstvému absolventovi britské univerzity v roce 2022 zvedne mzda o 1 tisíc liber (30 tisíc korun), bude muset ze svého přídavku odvést téměř polovinu do státní pokladny.

Rekordní zvýšení daní v parlamentu prošlo, a to i přesto, že se očekával silný odpor. Nakonec bylo pro 319 poslanců, proti 248.

Vláda premiéra Borise Johnsona tak chce získat peníze na splácení dluhů po krizi vyvolané pandemií koronaviru. Spojené Království plánuje vybrat do státní kasy až o 36 miliard liber více(cca 1 bilion korun).

Z toho přibližně sedmnáct miliard liber mají zaplatit podniky a jejich zaměstnanci na vyšších odvodech za pojištění.

Vybrané prostředky mají směřovat hlavně do zdravotnictví a sociální sféry.

Jak připomněl deník E15, kritici poukazují na to, že se změnou přichází právě konzervativní vláda, která by měla daně spíše snižovat – zvláště když Johnson před volbami v roce 2019 sliboval, že povinné odvody zvyšovat nebude.

Velká Británie se tak stala první velkou světovou ekonomikou, ve které politici po krizi prosadili růst odvodů do veřejných rozpočtů. (pel)