Prezident Miloš Zeman přiletěl za prvňáčky do Brna vládním speciálem CASA. Ministerstvo obrany se navíc už podruhé snaží vybrat firmu, která do roku 2023 zajistí zdvihací plošinu umožňující dostat prezidenta na invalidním vozíku do letadla. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Prezident Miloš Zeman přiletěl za prvňáčky do Brna vládním speciálem CASA, aby zahájil školní rok v ZŠ a MŠ Brno v Merhautově ulici. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Podle serveru Zdopravy.cz se navíc resort obrany už podruhé snaží vybrat firmu, která do roku 2023 zajistí zdvihací plošinu umožňující dostat prezidenta na invalidním vozíku do letadla. Cena zakázky je odhadována na 2,4 milionu korun. 

„Pan prezident se svojí paní zahájili nový školní rok v Brně, v ZŠ a MŠ Merhautova 37. Báječná atmosféra! Děkujeme a přejeme prvňáčkům, ať se jim ve škole líbí,“ napsal Ovčáček na Twitter.

Zeman v proslovu hovořil o hladovění. Polovina žáků na škole má doporučení ze speciálně pedagogického centra. Část dětí pochází z romských rodin a na škole je 30 pedagogů v rámci inkluze.

„V materiálech, které mi paní ředitelka předala, jsem se mimo jiné dověděl o dvou dívkách, které zkolabovaly hlady, a pak jsem se také dočetl o chlapci, který v pátek snědl 15 knedlíků, a když mu říkali, že ho bude bolet břicho, tak odpověděl, že příště bude jíst až v pondělí. Já se samozřejmě ptám, co je to za rodiny, které nedávají svým dětem najíst,“ řekl.

„Druhá věc, kterou bych vám chtěl popřát, milí prvňáčci, najděte si kamarády. Kamarády, se kterými možná budete soutěžit, ale kteří vám také občas pomůžou, a takový kamarád, to je pravý poklad,“ doplnil Zeman.

Jak informoval server Zdopravy.cz, ministerstvo obrany se už podruhé snaží vybrat firmu, která do roku 2023 zajistí zdvihací plošinu umožňující dostat prezidenta na invalidním vozíku do letadla. Cena zakázky je odhadována na 2,4 milionu korun.

Vítěz soutěže, který má zajistit důstojný nástup a výstup, dodá zařízení známé jako ambulift na letiště Kbely včetně obsluhy vždy v době, kdy prezident odletí nebo přiletí. Sloužit bude pro letadla Airbus A319 v majetku státu. Stát předpokládá do roku 2023 10 až 20 letů s prezidentem.

Pro dnešní let do Brna Zeman použil armádní letadlo CASA, které oproti jiným armádním letounům nabízí sklopení plošiny v zadní části letadla. (pel)


PROJEV PREZIDENTA ZEMANA K ZAHÁJENÍ ŠKOLNÍHO ROKU (Hrad, 1. září 2021) 

Vážená paní ředitelko,

děkuji za pozvání do Vaší školy, které moje paní i já jsme velmi rádi přijali, protože o této škole jsme už mnoho četli, a musím dodat, že jenom to nejlepší.

Dámy a pánové, milé děti, občas prezidenti, když někam přijedou a zahajují školní rok, tak se omezí na výroky typu, dobře se učte, poslouchejte svoje učitele, ale já budu mluvit o něčem jiném.

V materiálech, které mi paní ředitelka předala, jsem se mimo jiné dověděl o dvou dívkách, které zkolabovaly hlady, a pak jsem se také dočetl o chlapci, který v pátek snědl 15 knedlíků, a když mu říkali, že ho bude bolet břicho, tak odpověděl, že příště bude jíst až v pondělí. Já se samozřejmě ptám, co je to za rodiny, které nedávají svým dětem najíst.

Velmi bych si přál, aby existovala přátelská spolupráce mezi rodinou a školou, ale jsou případy, a já jsem vám teď dva uvedl, kdy je nutný zásah.

Zásah na ochranu našich dětí, aby tyto děti nehladověly, aby je rodiče skutečně posílali do školy a aby ve svých rodinách byly v pohodě a nikoli v nepříjemném prostředí. Proto jsem nedávno podepsal i návrh zákona, který omezuje sociální dávky v případě, když rodiče těmto požadavkům nevyhoví.

Teď k něčemu veselejšímu. Chtěl bych se obrátit na prvňáčky, protože ty tato tematika příliš nezajímá a kromě toho vypadají, že hlad nemají. Těm bych chtěl popřát dvě věci. Aby je škola bavila.

Veliký učitel národů Jan Ámos Komenský mluvil o škole hrou. Vy jste si teď hráli a čekáte, jestli vás škola této možnosti zbaví, ale ve skutečnosti by vám škola mohla nabídnout i jiné formy her, než které jste měli doma. Druhá věc, kterou bych vám chtěl popřát, milí prvňáčci, najděte si kamarády.

Kamarády, se kterými možná budete soutěžit, ale kteří vám také občas pomůžou, a takový kamarád, to je pravý poklad. Budete dlouho vzpomínat, když jste šli poprvé do školy, že jste se setkali s těmi dětmi, které vás často doprovázely i celý, ne-li zbytek života, tak podstatnou část života.

Takže, na závěr, co vám popřát? Úsměv, radost ze života, hodně toho jídla, kamarády a mít pocit úspěchu na základě soutěže ve škole, soutěže, která vás bude bavit.

Všechno nejlepší a mějte se krásně.