Prezidentská kampaň Miloše Zemana za veřejné peníze byla nelegální, odhalil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Prezidentská kampaň Miloše Zemana za veřejné peníze byla nelegální, odhalil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Kontrola zjistila 3 porušení zákona. Jako prezident však ani nemůže dostat trest. 

Za nejzávažnější porušení pravidel kampaně považuje úřad výjezdy do krajů, kdy „došlo k využití funkce prezidenta republiky k vedení předvolební kampaně“.

Zeman to však opakovaně popíral s tím, že žádnou kampaň nevedl. Podle zjištění úřadu však část každého výjezdu do kraje naplňovala rysy volební kampaně.

Další porušení zákona mělo spočívat v tom, že se při prezidentových výjezdech do krajů rozdávala podepsaná pohlednice s jeho portrétem s textem „Děkuji“.

Úřad to považuje za materiální volební kampaň, protože nebyl označený zadavatel ani zpracovatel.

Zeman podle kontroly nedodržel ani lhůtu pro dodání velké zprávy o financování, zpozdil se však pouze o jeden den.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček označil zjištění úřadu za „bizarní“.

„Úřad bizarně rozhodl na základě jedné iniciativní akce svého člena Jana Outlého. Ten přitom od roku 2017 prokazatelně vedl (a vede) negativní kampaň proti prezidentu republiky. Dokonce vystoupil proti panu prezidentovi těsně před druhým kolem voleb,“ napsal na Twitter.

Doplnil, že považuje toto rozhodnutí za politické, nikoliv odborné.

„Pokud jde o samotnou volební kampaň, je nutno podotknout, že porušení zákona nalezl úřad i v případě prezidentského protikandidáta Jiřího Drahoše. Ukazuje to, že kandidující osobnosti a strany si teprve osvojují nová pravidla,“ dodal.

Dohledový úřad má možnost uložit pokutu 10 tisíc až 100 tisíc korun. Prezident ale  disponuje celou řadou imunit, včetně správně-právní imunity. Řízení o uložení pokuty se Zemanem proto zahájit nelze. (pel)