Miloš Zeman a jeho německý protějšek Frank-Walter Steinmeier se neshodli ohledně dopadů ekologických plánů EU na energetiku.(Ilustrační foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Český prezident Miloš Zeman a jeho německý protějšek Frank-Walter Steinmeier se během jednání na Hradě neshodli ohledně zelené politiky EU, resp. dopadů ekologických plánů EU na energetiku. Německo i Česko má přitom v plánu uzavřít uhelné elektrárny do roku 2038. V budoucnu tak hrozí, že střední Evropa se může stát závislá na dovozu energie. 

Informovala o tom ČT.

„Pokud Spolková republika Německo má v úmyslu zrušit některé svoje nejen uhelné, ale i jaderné elektrárny, tak si počkáme, jaké to bude mít důsledky,“ poznamenal Zeman a avizoval, že pokud by Německo zaznamenalo nedostatek, Česko rádo dodá elektřinu za rozumnou cenu.

Protože německá a česká ekonomika jsou silně provázané, v budoucnu lze podle analytiků předpokládat zdražování elektřiny.

Výpadek způsobený vypojením tepelných elektráren by podle dohody měla nahradit urychlená výstavba obnovitelných zdrojů energie i rozvodové soustavy. To však podle některých nebude dostačující a střední Evropa se tak může stát závislá na dovozu energie.

Kromě toho hovořili oba státníci o situaci v Afghánistánu.

Český prezident ocenil přátelské vztahy a poděkoval Německu za pomoc během pandemie.

Německý státník označil aktuální česko-německé vztahy za poklad, o nějž je třeba se starat. Věří, že české předsednictví EU v příštím roce dá společenství nové impulsy. Berlín podle Steinmeiera Česko podpoří, jak jen to bude možné. (pel)