Volby 2021: Koalice SPOLU varovala před spojením ANO s KSČM a SPD.

Koalice SPOLU vyrazila v předvolební kampani na Babiše. Varovala před případným povolebním spojením Babišova ANO s Okamurovou SPD a komunisty. Podle představitelů SPOLU by případná „vláda populistů a extremistů“ byla devastující po všech stránkách.

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) představila hlavní témata, se kterými vstupuje do podzimní části kampaně. Nově přichází s outdoorovou kampaní s heslem „ZMĚNA, které můžete věřit“.

Tu doplní také varianta zaměřená na hrozbu, kterou údajně skýtá varianta vlády „nedemokratických a populistických stran“.

SPOLU v několika heslech varuje před rozvratem a drancováním veřejných financí, před posunem na Východ, zpustošeným venkovem, zaostalým vzděláváním a likvidací podnikání.

Pekarová: „Vláda se chová jako gambleři v zaplivané špeluňce, kteří už zadlužili svoje rodiny a míří k exekucím, ale stále ve falešné naději házejí mince do automatu s tím, že tentokrát už to vyjde.“

V krajích se objeví 250 bigboardů a tisíc billboardů. Tři čtvrtiny sdělení se budou týkat priorit koalice, kterými jsou například životní prostředí, bydlení a udržení demokratických hodnot.

Čtvrtina bude varovat před rozvratem veřejných financí, posunem na Východ, zpustošeným venkovem, zaostalým vzděláváním a likvidací podnikání.

„To, co jsme prožívali v uplynulých dvou volebních obdobích, je jen slabý odvar toho, co by nás čekalo v dalších čtyřech letech,“ prohlásil lídr koalice a předseda ODS Petr Fiala.

Podle Fialy stojí země před rozhodnutím, zda Česká republika porazí populismus a extremismus.

„Vláda populistů je drahá a devastující po všech stránkách. Zůstanou po ní rozvrácené finance, přebujelá byrokracie, zanedbaná infrastruktura, stagnující školství, rozdělená společnost a oslabená demokracie,“ zdůraznil.

S tím, že taková vláda „populistů s extremisty“ by zemi posouvala na okraj západních demokracií.

„To jsou hrozby, kterým čelíme. Naše koalice SPOLU nabízí řešení. Nabízíme změnu, které mohou lidé věřit. Společně dokážeme zastavit hrozby, které ohrožují naši budoucnost,“ vysvětlil Petr Fiala.



„Politickou změnu SPOLU vezeme do regionů mezi občany, protože kontaktní kampaň je pro nás velmi důležitá. A i když jsou stále letní prázdniny a ostatní politické strany si dávají pauzu, my neztrácíme čas a náš program se snažíme představovat a plnit už nyní,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Od okamžiku, kdy členové koalice SPOLU podepsali memorandum o spolupráci, uplyne v říjnu už rok.

Na společných plánech ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se od té doby nic nezměnilo, prohlásila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Prioritou je podle ní „dát Česko opět dohromady“.

„Je naprosto jasné, že vláda Andreje Babiše za sebou nechává spálenou a zpustošenou zemi. Čelíme krizi zdravotní, klimatické, ekonomické a vinou této vlády také krizi důvěry.“

„Babišovi a jeho vládě je lhostejné, že bezprecedentně zadlužují zemi. Dál si půjčují od budoucích generací peníze, neřeší, kdo je splatí a bez uzardění směřují Česko k bankrotu,“ kritizovala Pekarová.

Fiala varoval před definitivním rozvratem státních financí a pomalým posunem Česka na východ směrem k Rusku.

„Cílem populistů a extremistů je z České republiky udělat rozhádanou, zaostalou a nevzdělanou zemi, protože jedině tak ji budou schopni ovládat a vysávat,“ podotkl šéf ODS.

„Vláda se chová jako gambleři v zaplivané špeluňce, kteří už zadlužili svoje rodiny a míří k exekucím, ale stále ve falešné naději házejí mince do automatu s tím, že tentokrát už to vyjde,“ prohlásila šéfka TOP 09.

Podle Jurečky současná vláda nesplnila nic z toho, co před čtyřmi lety slíbila.

„Máme tady spravedlivou důchodovou reformu? Dostupnější a levnější bydlení? Kvalitnější silnice? Bezpečnější železniční dopravu? Lepší kvalitnější životní prostředí? Efektivnější a štíhlejší stát? Nižší zadlužení pro naše děti?,“ zeptal se Jurečka na adresu Babišovy vlády. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Koalice Spolu představila volební program: Slibuje malý digitální stát a nezvyšování daní