Neplatiči pokut za přestupky budou moci přijít o část dávek, schválil Senát. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Neplatiči pokut za přestupky přijdou o část sociálních dávek. Návrh, který prosadila v parlamentu ODS, nyní schválil Senát. Úřady tak budou moci strhávat neuhrazené pokuty z dávek v hmotné nouzi. Ombudsman Stanislav Křeček dříve řekl, že odebírání dávek ohrožuje základní lidská práva.

Předloha nyní zamíří k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi.

Senátní výbory se však k návrhu postavily rozdílně. Zatímco garanční sociální výbor prosazoval zamítnutí novely, ústavně-právní výbor doporučil její přijetí.

Podle kritiků odebírání dávek dopadne nejen na samotného neplatiče, ale na celou domácnost včetně dětí.

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček úpravu už dříve zkritizoval s tím, že odebírání dávek ohrožuje základní lidská práva, které může dopadnout tvrdě na lidi s nízkými příjmy.

Úřady by podle novely snížily dávky na úhradu nezaplacených pokut za přestupky proti veřejnému pořádku, proti občanskému soužití a proti majetku.

Stejně by postupovaly v případě nepřihlášení dítěte k zápisu k povinné školní docházce a v případě zanedbávání péče o povinnou školní docházku žáka.

O část dávek by přišli také lidé, kteří nezaplatili pokutu za porušení obecní vyhlášky, jež stanoví podmínky pro pořádání sportovních a kulturních akcí. (pel)