Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová-Adamová chce do Česka přijmout část migrantů z tzv. nárazníkových zemí. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová-Adamová chce do Česka přijmout část migrantů z tzv. nárazníkových zemí. Lídryně pražské kandidátky Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) to uvedla v podcastu PoliTalk. 

Informoval o tom server Novinky.cz.

Pekarová-Adamová v rozhovoru obvinila premiéra Andreje Babiše (ANO), že podle ní před volbami využívá nechutné praktiky jako lži a vytahování nerelevantních témat. V té souvislosti zmínila migraci, kterou sama nepovažuje za nejpalčivější problém současnosti.

„Nejsme pro kvóty, ale určitě jsme pro dobrovolnou pomoc zejména svým partnerům v rámci EU, kteří jsou těmi nárazníkovými zeměmi. A velmi jsme stáli o to, aby vláda udělala alespoň to symbolické gesto, jednalo se o pár desítek uprchlíků dětského věku bez doprovodu z řeckých táborů. Ani toho nebyla vláda schopná,“ řekla.

„A pak se tady lidé jako je pan (ministr vnitra Jan) Hamáček, paní (ministryně práce a sociálních věcí Jana) Maláčová a další z ČSSD prsí tím, že oni zastavili migraci do Česka. Buďme k sobě upřímní. Do Česka uprchlíci moc nechtějí jít,“ doplnila.

Je přesvědčena, že je nutné hledat společné řešení na obranu a ochranu vnějších hranic EU. Řešit je podle ní nutné také otázku azylové politiky, aby uprchlíci, kteří nemají nárok, byli posílání zpátky.

Na dotaz, zda kdyby byla TOP 09 ve vládě, nabídla „nárazníkovým“ zemím, že ČR přijme i část dospělých uprchlíků, odpověděla vyhýbavě.

„Pro mě je relevantní bavit se o tom, co je teď opravdovým problémem ČR…Zároveň prosím nedělejme z toho téma, které je ožehavé pro Česko, když tady na hranicích skutečně nejsou stovky uprchlíků. Z toho hlediska je to opravdu zastírání těch důležitých témat, že jsme druhá nejrychleji se zadlužují země v EU, že nejsme připraveni na podzim, abychom zvládli epidemii, která stále nezmizela,“ uvedla.

Po upozornění, že se vyhýbá odpovědi, pokračovala.

„Odpověděla jsem. Ano, část těch, kteří jsou v těch táborech, ale zase ´prověření´ a začněme dětmi. Bavili jsme se tady o konkrétním projektu, kde už jsme měli i více rodin, než bylo potřeba, které by se o ty děti postaraly, rozptýleně po celé republice, takže by si nikdo ani nevšiml, že to je nějaká ´vlna´. To by nebylo ani možné tak nazvat. Spíše symbolická pomoc našim partnerům, kteří s tím problémem mají reálnou zkušenost,“ dodala. (pel)