Vlajka Evropské unie z Velké Británie ani po brexitu jen tak nezmizí. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Velká Británie se sice po vleklých sporech odstřihla na konci ledna 2020 od Evropské unie (EU), ale Brusel i po brexitu nutí Spojené království vyvěšovat modrou unijní vlajku se zlatými hvězdami. Důvodem jsou peníze z Bruselu, které do země stále proudí. Jednou z podmínek totiž je, že vlajka EU musí být vidět na reklamních plakátech a letácích.

Britská vláda tak přikázala městským radám, aby vlajky znovu vyvěsily. Chce totiž svou část z fondu na obnovu po pandemii covidu-19.

Podle dohody má Británie nárok na peníze až do konce roku 2023, ale za dodržení stanovených pravidel. A jedním z nich je, že na oficiálních materiálech je uveden původ peněz, včetně loga EU.

Jak uvedla britská média, tamní ministři tak stojí před těžkým rozhodnutím. Na jedné straně totiž chtějí veřejné budovy zbavit unijních vlajek, zároveň nechtějí odmítnout peníze na oživení po koronaviru.

Modrožlutý evropský symbol tak musí být zobrazen všude, kde se bude něco stavět nebo upravovat z peněz EU. Na úředních budovách a veřejných místech po celé zemi tak budou viset tisíce nových vlajek Unie.

Ve fondu nazvaném Welcome Back (Vítejte zpět) mají městská zastupitelstva od Bruselu k dispozici 56 milionů liber (1,7 miliardy korun) na „podporu bezpečného návratu do hlavních ulic a lepší obnovu po pandemii“.

Za peníze mají být vytvořena nová místa k sezení, vysazeny květiny, nové značení nebo odstranění graffiti.

Nejvíce peněz – více než 1 milion liber – přitom dostane Birmingham, který hlasoval pro vystoupení Británie z EU.

Liberálnědemokratická politička Christine Jardineová obvinila britskou vládu z „absolutního pokrytectví“. Vadí jí, že zákonodárci roky odsuzují projekty EU a stahují Británii z podobných programů financování a nyní vychvalují fond, který může existovat právě díky evropské spolupráci, od které se britská vláda odvrací.

Britové schválili odchod své země z EU v referendu v červnu 2016. Pro brexit se tehdy vyslovilo 51,9 procenta hlasujících, proti 48,1 procenta. Účast dosáhla 72 procent.

Po dlouhých politických sporech opustila Británie EU na konci loňského ledna. Členem bloku byla od roku 1973. (pel)