Evropská unie plánuje vybudovat vlastní novodobou Hedvábnou stezku.

Evropská unie (EU) plánuje vybudovat vlastní novodobou Hedvábnou stezku. Pomocí masivních investic do železnic, přístavů a infrastruktury by chtěla Evropa posílit svůj geopolitický vliv v různých regionech světa. Plánu dali zelenou ministři zahraničí členských zemí. Reagují tak na čínský projekt nové Hedvábné stezky nazvaný „Pás a stezka“, kteří někteří evropští politici kritizují. 

„Vidíme, jak Čína využívá hospodářské a finanční prostředky ke zvyšování svého politického vlivu všude ve světě. Vzdychat nad tím je k ničemu, musíme nabídnout alternativy,“ řekl německý ministr zahraničí Heiko Maas během jednání v Bruselu.

Sedmadvacítka navazuje na nedávné přísliby skupiny ekonomicky vyspělých států G7, které považují za nutné čelit rostoucímu vlivu Pekingu.

Evropská komise má do jara 2022 vytipovat „globálně viditelné projekty a akce s velkým dopadem“, které by EU mohla v příštích letech uskutečnit v různých částech světa.

Řada infrastrukturní projektů má Unii propojit s těmito regiony a zároveň v nich Brusel zvýší svůj geopolitický vliv.

Podmínkou je, aby byly ekologicky udržitelné, založené na pravidlech a nenarušovaly konkurenční prostředí.

Čína se v posledních letech snaží svými projekty zvýšit investice a vliv v jižní Asii, ale i na dalších kontinentech. Pomoci k tomu má vybudování sítě železnic, přístavů a další infrastruktury.

Řada evropských zemí či Spojené státy to kritizují jako nezdravé posilování vlivu čínského totalitního režimu a chtějí ho proto nějak vyvážit. (pel)