Čína prý testuje na Ujgurech kamerový software, který rozeznává emoce. (Ilustrační foto)

Čína prý testuje na menšině muslimských Ujgurů žijících v provincii Sin-ťiang kamerový systém se softwarem, který údajně umí rozpoznávat emoce. Místní úřady tvrdí, že podrobné sledování místních obyvatel je nutné z bezpečnostních důvodů. 

Informovala o tom BBC.

„Čínská vláda využívá Ujgury jako pokusné subjekty pro různé experimenty způsobem, jakými jsou využívány krysy v laboratořích,“ řekl čínský programátor, který měl zařízení údajně instalovat na několika policejních stanicích.

Spolu s tím předložil fotografie několika svázaných Ujgurů, na kterých čínské úřady údajně systém testovaly během výslechu.

Zařízení je podle ně podobné detektoru lži, ale s mnohem pokročilejší technologií. Snímá obličej vyslýchaných osob a z pohybů ve tváři přečte jejich emocionální rozpoložení, které zaznamená do barevného koláčového grafu.

Červená barva má například znázorňovat negativní či úzkostlivé rozpoložení. Úřady podle něj software chtějí používat pro prvotní posouzení případných podezřelých ve fázi, kdy proti nim ještě nemají žádné důkazy.

Ujgurové jsou hlavně muslimská turkická menšina čítající asi 11 milionů lidí v Sin-ťiangu v severozápadní Číně. Lidskoprávní organizace Peking obviňují, že čínská vláda příslušníky menšin postupně zbavuje jejich náboženských i jiných svobod. Tyto snahy postupně vyústily v represivní systém hromadného sledování, zadržování, indoktrinace a nucené sterilizace.

Čína se brání a zprávy o hromadných zadržováních a sterilizacích označila jako „lži a absurdní pomluvy“. Tvrdí, že tábory jsou střediska odborného vzdělávání, kde Ujgurové podstupují politickou převýchovu. Vyučuje se tam čínština, čínské dějiny a zákony.

Lidé, kteří těmito tábory prošli, říkají, že v nich byli nuceni odsoudit islám a slíbit věrnost čínské komunistické straně. Objevila se rovněž svědectví o mučení a systematickém znásilňování i zprávy o nucených sterilizacích a potratech. (pel)