Šéf vládní epidemiologické skupiny Petr Smejkal přiznal, že Česko epidemii nezvládlo, a den nato byl jeho poradní tým rozpuštěn ministrem Arenbergerem. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Epidemiolog IKEM a šéf vládní Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal přiznal, že Česká republika podle něj epidemii nezvládla. Ministerstvo zdravotnictví pod vedením Petra Arenbergera (ANO) obratem Smejkalův tým, který resortu dával odborná doporučení pro řešení pandemie, rozpustil. 

S informací přišla jako první Česká televize.

Hlavní epidemiolog IKEM a vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal v pondělním rozhovoru pro server Novinky.cz přiznal, že na rozdíl od premiéra Andreje Babiše (ANO) si myslí, že Česko boj s epidemií nezvládlo.

„Já myslím, že jsme to nezvládli. Myslím, že ne. Ale je hrozně jednoduché z toho vinit vládu a říkat, že my jsme to zvládli a vláda to nezvládla. To je takový to český, že za to vždycky může někdo jiný,“ řekl Smejkal.

Domnívá se, že kvůli populismu politiků, kteří lidem raději slibují prázdná hesla a bojí se přistoupit k nepopulárním opatřením, opakovaně zvažoval, že se vrátí do Spojených států.

Naopak premiér Babiš považuje pandemii, která na více než rok ochromila život a ekonomiku zemi, ze strany vlády za zvládnutou, přestože zemřelo v souvislosti s covidem-19 bezmála 30 tisíc lidí.

Ministerstvo zdravotnictví ani ne den nato Mezioborovou skupinu pro epidemické situace, kterou Smejkal vedl a která vládě poskytovala odborné pohledy pro řešení epidemie covidu-19, rozpustilo.

Jeden ze členů skupiny sociolog Martin Buchtík na Twitteru informoval, že o zrušení skupiny se dozvěděl na základě telefonátu náměstka ministra zdravotnictví.

Důvod konce skupiny se prý členové nedozvěděli.

Smejkal v rozhovoru pro Novinky zkritizoval i nefunkční státní instituce a vysvětloval, proč se vláda začíná k názorům odborníků stavět odtažitě.

Skupina nesouhlasila ani s plány vlády na rychlé rozvolnění, které nekorespondují s dříve přijatou strategií.

Mezioborová skupina pro epidemické situace vznikla v polovině letošního března jako odborný poradní orgán ministerstva zdravotnictví v souvislosti s rychlým šířením nového koronaviru. Kromě epidemiologů zahrnovala také odborníky na ekonomii, sociologii či právo.

Činnost MeSES v minulém týdnu zkritizovala skupina 12 lékařů, mezi nimiž je třeba rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima nebo kardiochirurg Jan Pirk. Ti jsou přesvědčeni, že vláda má podle nich standardní mechanismy řízení epidemie. Hlavní roli v ní má hrát ministr zdravotnictví, hlavní hygienik, případně hlavní epidemiolog za podpory Státního zdravotního ústavu.

Kritikům také vadilo, že skupina nenese za svá doporučení ke zvládání epidemie žádnou právní, ekonomickou ani politickou odpovědnost. (pel)