Ministerstvo pro místní rozvoj vyřešilo soutěž o dotace "klikací formou" - „kdo rychleji klikne myší, vyhraje miliardy“.(Ilustrační foto: Redakční koláž)

Stát udělal z rozdělování dotací závod v klikání na čas. Kraje burácí vzteky. Liberecký kraj podal na ministerstvo místního rozvoje (MMR) předžalobní výzvu kvůli nespravedlivému boji o dotace z programu REACT-EU pro zdravotnictví.  O tom, zda nemocnice získají miliardy korun, rozhodovaly vteřiny, protože resort soutěž uspořádal formou „kdo rychleji klikne myší, vyhraje“. Výzva pro nemocnice měla být vyčerpána za necelé 2 sekundy. 

„Z žádostí o evropské dotace by se neměl stát závod v klikání na čas, rozhodovat musí kvalita a význam projektů. Podáváme proto na MMR předžalobní výzvu, aby přehodnotilo dotační podmínky a nepokračovalo v hodnocení již přihlášených projektů,“ napsal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) na Twitter.

Ministerstvo podle něj není schopno garantovat, že měli všichni uchazeči po celé republice stejné podmínky. Objevují se podle něj informace, že některé poradenské firmy nasadily na přihlašování roboty.

Výzva pro nemocnice byla podle Půty vyčerpána za necelé dvě sekundy.

Kraj podal na ministerstvo pro místní rozvoj předžalobní výzvu a požaduje vyhlášení nové výzvy s rovnými podmínkami pro všechny.

V případě, že to resort do měsíce neudělá, je kraj připraven obrátit se na soud a žádat i předběžné opatření, které zakáže rozdělování peněz z programu.

Jedná se o peníze rozdělované jednak v minulém týdnu, ale i z dalších dvou výzev, které se uskuteční 14. a 25. května.

Opoziční poslanci označili zmíněný způsob rozdělování dotací za skandální.

Premiér Andrej Babiš (ANO) však kritiku smetl ze stolu.

„Není to pravda, všechny projekty, které byly přihlášeny, budou vyhodnoceny,“ uvedl.

Česko může získat z REACT-EU na posílení zdravotnictví 18,4 miliardy korun. Peníze mají směřovat do modernizace nemocnic, hygienických stanic nebo péče o pacienty s rakovinou a seniory. (pel)